2010, an important in atragerea de fonduri europene in Salaj

2010, an important in atragerea de fonduri europene in Salaj

Anul 2010 va fi, pentru judetul nostru, un an foarte important in ceea ce priveste evaluarea si implementarea majoritatii proiectelor cu finantare europeana, depuse in cadrul Programului Operational Regional (POR), crede Ovidiu Ghiurco, seful biroului judetean Salaj al Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord Vest, institutie ce este organismul intermediar pentru POR 2007-2013.

Noi gestionam POR, care are cinci axe de interventii pe cinci domenii principale de interventie: dezvolare urbana, infrastructura rutiera, infrastructura sociala, mediu de afaceri si turism. 2009 a fost primul an in care au inceput sa vina banii prin acest program. 2007 si 2008 au fost ani pregatitori, in care s-au dezvoltat portofolii de proiecte, in special pentru administratiile publice, dar si pentru mediul privat.

Cea mai mare parte a sumelor pe care le finantam noi sunt pentru administratiile, in special pentru partea de infrastructura, afirma Ovidiu Ghiurco. Conform sursei citate, in ceea ce priveste Salajul, au fost depuse proiecte pe toate cele cinci axe principale.

Astfel, pe Axa prioritara 1: Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor-principalii poli de crestere de la nivel regional pe baza planurilor de dezvoltare urbane integrate, au fost depuse patru proiecte, toate de catre Primaria Zalau, vizand, printre altele, realizarea unui parc in orasul aminintit si fluidizarea traficului. In ceea ce priveste Axa prioritara 2: Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale, Consiliul Judetean Salaj a avut primul proiect semnat, in august 2009, la nivelul regiunii, respectiv Reabilitarea drumului Ciucea-Crasna-Varsolt, in valoare totala de circa 85 de milioane de lei.

Realizarea investitiei va incepe, cel mai probabil, in acest an. Alte patru proiecte depuse pe aceasta axa sunt in evaluare. O axa importanta este Axa prioritara 3: Imbunatatirea infrastructurii sociale, unde Salajul are patru proiecte depuse pe domeniu 3.1 Reabilitarea /modernizarea/ echiparea infrastructurii serviciilor de sanatate, in Transilvania de Nord, un proiect semnat si alte patru depuse pe domeniul 3.2 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii de servicii sociale inclusiv cladiri sociale multifunctionale, echiparea si modernizarea centrelor sociale, si un proiect regional aflat in evaluare pentru domeniul major de interventie 3.3. Imbunatatirea dotarii cu echipamente a bazelor operationale pentru interventii in situatii de urgenta.

Un numar de 11 proiecte, dintre care doua sunt deja in faza de precontractare, au fost depuse de catre administratiile publice din judet pentru reabilitarea si dotarea unor scoli, pentru domeniul major de interventie 3.4. Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea infrastructurii educationale preuniversitare, universitare si a infrastructurii pentru formare profesionala continua.

In ceea ce priveste Axa 4 Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri, firmele private din judet au reusit sa atraga, in 2009, prin intermediul a sapte proiecte, aproximativ 12 milioane de lei. Fiind vorba de proiecte cu o perioada de derulare mai mica, de doar cateva luni, ele sunt deja finalizate sau in curs de finalizare.

Un actor important in atragerea de fonduri europene in judet este Consiliul Judetean Salaj, care, pe langa doua proiecte la care au fost deja semnate contractele de finantare, mai are alte trei vizand Axa 5 Turism, privind restaurarea unor cladiri de patrimoniu si crearea a doua circuite turistice, al bisericilor de lemn si a castrelor romane. Consiliul Judetean Salaj este consiliul care are cele mai multe proiecte din regiune, cu valori mari, de milioane de euro pentru fiecare proiect, afirma sursa citata.

Pentru 2010 mai este deschisa Axa 4.3 Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor, firmele interesate putand depune cereri pana in februarie-martie, pentru a avea sanse de finantare. Majoritatea axelor sunt deja inchise, adica valoarea proiectelor depuse depasesc sumele bugetate pe axele respective.

Din regiune, am fost destul de harnici, adica stam foarte bine ca numar de proiecte depuse, raportat la marimea judetului. 2010 va fi, pentru Salaj, un an plin in ceea ce priveste evaluarea si, bineinteles, implementarea proiectelor. In acest an se vor finaliza evaluarile pentru toate proiectele care sunt depuse si speram si contractate, a conchis Ovidiu Ghiurco.

Leave a Comment