113 – un nou număr de urgenţă pentru persoanele cu dizabilităţi

Persoanele cu dizabilitati de auz sau vorbire pot accesa, începând de luni, 26 octombrie, serviciul de urgenţă prin SMS la numărul 113. Anunţul a fost făcut Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) prin intermediul site-ului propriu. STS precizeaza că, pentru a putea utiliza acest număr, este obligatorie înscrierea în baza de date a serviciului 112, potrivit informaţiilor publicate pe website-ul www.112.ro. Accesarea site-ului este posibilă de luni, 26 octombrie, ora 13. 

Înregistrarea în baza de date a serviciului 112 se poate realiza prin depunerea documentelor la birourile temporare de asistenta la înregistrare sau la sediile STS din ţară, transmiterea prin poştă sau prin completarea formularului on-line aflat pe website-ul www.112.ro. Astfel, pentru înregistrare trebuie depuse următoarele documente: cerere de înregistrare, copia actului de identitate al persoanei cu dizabilităţi sau al reprezentantului legal, copiile actelor care atestă dizabilitatea şi copia documentului care atestă calitatea de reprezentant legal, dacă este cazul.
STS precizează că în cazul în care o persoană cu dizabilităţi are o urgenţă aceasta trebuie să sune la 112, unde va răspunde un operator, dar nu va iniţia un dialog cu aceasta, deoarece va fi identificată automat de sistem ca fiind o persoană cu dizabilităţi de auz sau vorbire. Ulterior, persoana respectivă va primi un SMS cu textul: „Trimiteti SMS la 113 cu urgenţa şi adresa incidentului”, la care va răspunde printr-un SMS la numarul 113, descriind scurt urgenţa, indicând cu exactitate adresa, inclusiv judeţul. După transmiterea SMS-ului, STS menţionează că este posibil ca persoana cu dizabilităţi să mai primească mesaje din partea operatorului 112 cu întrebări suplimentare, acesta urmând să transmită datele agenţiilor de intervenţie. Totodată STS atrage atenţia că apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 constituie contravenţie, faptele fiind sancţionate cu amendă de la 500 la 1.000 de lei. 

Leave a Comment