10 lucruri fascinante pe care nu le știai despre luna Ianuarie!

De ce este considerată Ianuarie cea mai interesantă luna a anului? Probabil pentru că, această luna pune punct anului ce a trecut și îi dă curs următorului, cu noi trăiri și experiențe interesante. Atât pentru cei născuți în această luna, cât și pentru cei ce percep începutul noului an că pe o șansă spre evoluție, o schimbare și un start pentru cele mai importante proiecte de viață, Ianuarie se arată grandios, păstrând câteva curizitati interesante pe care sigur nu le-ai aflat până acum.

 

Iată, mai jos, lista celor 10 lucruri cu adevărat fascinante despre prima luna din an:

 

 1. Cuvântul Ianuarie este de proveniență latină și poartă numele zeului român Ianuș, prezentat prin picturi și statui că având două fete ce privesc în direcții opuse, acest lucru însemnând începutul și sfârșitul, respectiv cele două ipostaze a timpului. Dacă și tu crezi în noi începuturi și în simbolistica primei zile din an, atunci cu siguranță trebuie să fii familiarizat cu această fărâmă din istorie și, de ce nu, să păstrezi și tu un simbol al Zeului Ianuș în casă ta, că obiect decorativ. Se spune că aduce noroc în tranziție, deschizând uși.

 

 1. Pe vremuri, oamenii se pregăteau în luna Ianuarie pentru venirea lupilor. Angro-saxonii păstrau o tradiție prin care își pregăteau casele și curțile, căci lupii năpusteau asupra satelor pentru a caută hrană.

 

 1. Ianuarie începe, în fiecare an, cu exact aceeași zi a săptămânii ca luna octombrie, cu excepția anilor bisecți. In anii bisecti, luna ianuarie isi intra in gratie in aceeasi zi ca si aprilie sau iulie.
 2. Luna Ianuarie este luna din an în care 80% dintre angajați își iau concedii și luna cu cele mai multe spargeri de locuințe. Așadar, dacă vrei să pleci într-o călătorie în această lună, specialiștii îți recomandă să consulți puțin prețurile camerelor de supraveghere și, înainte să pleci de acasă, să te asiguri că ți-ai echipat locuința pentru eventualele evenimente neplăcute. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să te aștepți ca cineva să năpustească în gospodăria ta în fiecare an, dar e bine să îți iei măsuri de securitate și să cumperi camere IP, pentru siguranța familiei în fiecare moment.

 

 1. Cei născuți în luna Ianuarie sunt mult mai predispuși la alergii alimentare și, chiar dacă genetica are cel mai important rol la acest capitol, un studiu a demostrat faptul că, cei mai mulți copii internați în spital din cauza alergiilor alimentare sunt născuți în sezonul rece, chiar în luna geroasă, Ianuarie.

 

 1. De asemenea, cei ce își serbează ziua în Ianuarie au șanse foarte mari să devină faimoși! Cele mai populare și celebre persoane din istorie sunt născute în această lună.

 

 1. În ianuarie au loc Circovii de iarnă, despre care se spune că ar aduce viscolul, furtunile și fenomenele dezastruoase și aducătoare de mari pagube. În zonele rurale oamenii încă mai cred în asta și, prin urmare, Circovii sunt serbați și cinstiți, pentru a nu fi provocați să trimită fenomene meteo nefavorabile asupra sătenilor.

 

 1. În ianuarie 2018 a avut loc fenomenul lunii albastre, un fenomen extrem de rar întâlnit. Acesta combină o super lună, o lună sângerie și o eclipsă totală, alcătuind un singur fenomen ce s-a petrecut prima dată după 150 de ani, potrivit NASA. Luna a putut fi admirată în dimensiuni colosale, din multe zone de pe glob.

 

 1. Trei astronauți au decedat, fiind carbonizați în explozia de la bordul navei spațiale Apollo 1, în timp ce simulau o lansare a acesteia.

 

 1. În SUA, 8 Ianuarie este ziua băii în baloane de săpun. Este chiar o sărbătoare națională, celebrată an de an!

 

Dacă este prima dată când afli astfel de curiozități legate prima lună din an, înseamnă că toate aceste curiozități te-au făcut să îți schimbi puțin părerea despre Ianuarie care, la prima ,,vedere,, , pare să fie numai o altă lună înghețată a sezonului rece.

 

One Thought to “10 lucruri fascinante pe care nu le știai despre luna Ianuarie!”

 1. shame on me

  mai da zeul Ianus, ala era roman iar de angro saxoni nu am auzit

Leave a Comment