De ce pleacă Nestlé din România. Motivul este unul îngrijorător pentru economia românească

Așa cum am anunțat zilele trecute, cel mai mare producător de dulciuri și cafea din lume, brandul internațional Nestle, își închide fabrica din România. 400 de angajați vor rămâne fără loc de muncă, unitatea de producție urmând să fie mutată definitiv în Ungaria. Deși inițial reprezentații multinaționalei nu au făcut niciun comunicat legat de motivul plecării, șocând atât autoritățile cât și muncitorii, miercuri, reprezentanții concernului au explicat clar de ce părăsesc România. Motivul principal care a dus la luarea acestei decizii extreme este acela că multinaționala nu reușește să găsească și să păstreze angajați „într-un cadru care ar permite o competitivitate adevcată a mărcii”, deși a crescut salariile și beneficiile în ultimii ani și a ridicat substanțial bugetul de recrutare pe anul trecut.

Fabrica din Timişoara, singura din România, a fost achiziţionată de Nestle în anul 2000, iar în anul 2005, grupul elveţian a majorat cu 9 milioane de euro participarea la capitalul social al Nestle România, banii fiind direcţionaţi spre investiţii în produse şi mărci noi în cadrul Fabricii Joe din Timişoara, singura unitate deţinută de concern în România. Gigantul elveţian Nestle, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a bunurilor de larg consum, va închide singura fabrica pe care o deţine în România, la Timişoara, unde produce napolitanele Joe (brand românesc), potrivit.  Investiția multinaționalei într-o fabrică din Ungaria s-a ridicat la peste 70 milioane de euro iar producția în țara vecină va fi mai scumpă decât la noi, cel puțin în privința cheltuielilor cu salariilor angajaților, care sunt mai mari decât cele din România.

“Părintele” napolitanelor Joe: Rămânem fără forță de muncă!

Florentin Banu, omul de la care Nestle a cumpărat fabrica de la Timişoara, supranumit şi „părintele napolitanelor Joe”, a explicat care sunt în opinia sa cauzele pentru care Nestle pleacă din România, dar şi ce se va întâmpla cu angajaţii, unii dintre ei de pe vremea când fabrica era deţinută de el. „Normală, naturală şi previzibilă”. Aşa consideră „părintele Joe” plecarea Nestle din România. Omul de afaceri de la care Nestle a cumpărat fabrica din Timişoara ce va fi închisă în luna mai a declarat că, pentru el, decizia Nestle de a pleca din România nu este nicio surpriză în condiţiile în care „toată lumea huiduie multinaţionalele”. „În opinia mea există trei factori (n.r. pentru închiderea fabricii de la Timişoara): sindicatele şi lipsa forţei de muncă, dimensiunea prea mică a afacerii din România şi ostilitatea faţă de multinaţionale. De ce nu i-am fi închis noi pe unguri, de ce ne închid ungurii pe noi, cu toate că sunt mai scumpi la salarii? Sindicatele au pretenţii care nu au ancoră în realitate”, a declarat Florentin Banu, potrivit căruia închiderea fabricii de la Timişoara este o decizie corectă a Nestle. „Nu este surprinzător. Mi se pare o decizie corectă a lui Nestle”, a declarat Florentin Banu.

 

 

Alte articole

Leave a Comment