Virusul gripei aviare, descoperit într-o fermă din Ungaria

Laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar din Ungaria (Nebih) a confirmat prezenţa virusului gripei aviare la o fermă de gâşte din Nagykamaras, judeţul Bekes, Ungaria, informează news.ro.

Creşterea mortalităţii şi apariţia simptomelor la sistemul nervos al păsărilor au dus la suspiciunea de gripă aviară, la ferma cu un efectiv de aproximativ 10 000 de gâşte. Prezenţa subtulpinii H5N1 a virusului a fost confirmată de laboratorul Nebih.

Au fost sacrificate toate păsările şi au fost stabilite o zonă de protecţie pe o rază de 3 km în jurul fermei afectate şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. În aceste zone se fac investigaţii suplimentare şi au fost instituite restricţii în privinţa mişcării animalelor, se mai arată în document.

În comunicat se mai precizează că zonele cu restricţii din judeţele Bacs-Kiskun şi Csongrad-Csanad au fost extinse şi ele din cauza noilor focare de gripă aviară.

Săptămâna trecută, în judeţul Bekes, a fost detectată gripa aviară la fermele de gâşte din Mezõkovacshaza şi din Totkomlos, precum şi la o crescătorie de pui din Nagybanhegyes. În total, în cele trei locuri, au fost sacrificate aproximativ 43 000 de păsări.

În localitatea Zakanyszek, judeţul Csongrad-Csanad, la o fermă au fost sacrificate 22 000 de gâşte de carne, din cauza virusului.

În această primăvară, şi în judeţul Bacs-Kiskun a apărut gripa aviară. Acolo a fost afectată o fermă de gâşte din Kiskunmajsa, cu un efectiv de 3 500 de păsări.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

2 Thoughts to “Virusul gripei aviare, descoperit într-o fermă din Ungaria”

  1. […] Laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar din Ungaria (Nebih) a confirmat prezenţa virusului gripei aviare la o fermă de gâşte din Nagykamaras, judeţul Bekes, Ungaria, informează news.ro. Creşterea mortalităţii şi apariţia simptomelor la sistemul nervos al păsărilor au dus la suspiciunea de gripă aviară, la ferma cu un efectiv de aproximativ 10 000 de gâşte. Prezenţa subtulpinii H5N1 a virusului a fost confirmată de laboratorul Nebih. Au fost sacrificate toate păsările şi au fost stabilite o zonă de protecţie pe o rază de 3 km în jurul fermei afectate… Citeste mai mult […]

  2. […] Laboratorul Oficiului Naţional pentru Siguranţa Lanţului Alimentar din Ungaria (Nebih) a confirmat prezenţa virusului gripei aviare la o fermă de gâşte din Nagykamaras, judeţul Bekes, Ungaria, informează news.ro. Creşterea mortalităţii şi apariţia simptomelor la sistemul nervos al păsărilor au dus la suspiciunea de gripă aviară, la ferma cu un efectiv de aproximativ 10 000 de gâşte. Prezenţa subtulpinii H5N1 a virusului a fost confirmată de laboratorul Nebih. Au fost sacrificate toate păsările şi au fost stabilite o zonă de protecţie pe o rază de 3 km în jurul fermei afectate…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment