Vârstnicii sălăjeni au făcut “coadă” la vaccinul antigripal

Aproape 9.500 de sălăjeni s-au vaccinat antigripal de la demararea campaniei gratuite derulate de Ministerul Sănătăţii. Şi în acest sezon, cei mai preocupaţi de imunizarea gratuită împotriva gripei s-au dovedit pensionarii. Un număr de 9.478 de persoane s-au vaccinat antigripal în cadrul campaniei gratuite, cele mai multe dintre acestea, 4.313, fiind din rândul celor cu vârsta peste 65 de ani.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că alte 613 doze de vaccin au fost administrate personalului auxiliar şi cadrelor sanitare din spitale şi unităţi ambulatorii, în timp ce peste 3.000 au fost utilizate pentru vaccinarea bolnavilor cronici.
Sălajului i-au fost repartizate, până în prezent, 10.280 de doze de vaccin antigripal,dintr-un necesar de 44.487, ultima tranşă fiind primită la începutul lunii noiembrie.
Campania de vaccinare este derulată de Ministerul Sănătăţii (MS) şi a început în luna octombrie a anului 2015. “MS a dat undă verde campaniei de vaccinare, iar în prima tranşă în Sălaj au ajuns 6.220 de vaccinuri, care au fost distribuite cabinetelor medicilor de familie. Vaccinul este din import şi constă într-o fiolă, cu ac, care se administrează aşa cum este ambalată”, a declarat la acea vreme directorul DSP Sălaj.
Şi în acest an, vaccinurile sunt folosite pentru imunizarea cu prioritate a pesoanelor care prezintă un risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de până în 64 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratori şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi vârstnici instituţionalizaţi, personal medical, gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În urma catagrafiei întocmite pentru campania din acest an, este vorba despre peste 44.487 de persoane din judeţ, din care 20.000 sunt bolnavi cronici, gravide – aproximativ 500, persoane instituţionalizate în centre rezidenţiale – 650, medici – 2.100, copii şi persoane cu vârsta de peste 65 de ani. Pentru a beneficia gratuit de vaccinul antigripal, persoanele aflate în categoriile de risc trebuie să se prezinte la cabinetul medicului de familie şi să solicite vaccinarea. Vaccinurile antigripale ajung şi unităţile sanitare cu paturi pentru pacienţii internaţi.
Vaccinarea antigripală trebuie să se efectueze din timp, înainte de instalarea perioadei reci, deoarece ajută organismul să se pregătească împotriva virozelor. Vaccinul antigripal se administrează, de obicei, înainte de începerea sezonului rece. Şi anul acesta vaccinul antigripal este de import, întrucât Institutul Cantacuzino nu mai produce serul. Campania de vaccinare se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare.
Specialiştii reamintesc că păstrarea regulilor minime de igienă personală, respectiv spălatul pe mâini cu apă şi săpun, reprezintă una din metodele cele mai eficiente de prevenire a îmbolnăvirilor. Un alt aspect foarte important în sezonul rece este şi îmbrăcămintea corespunzătoare, pielea trebuie să fie cât mai puţin expusă vântului şi frigului, dar şi alimentaţia. Aceasta din urmă trebuie să fie cât mai bogată în calorii. Pacienţii sunt sfătuiţi să consume alimente bogate în proteine de calitate care se găsesc în ouă şi lactate – preferabil bio.
De asemenea, se recomandă tututor persoanelor să respecte regulile de igienă respiratorie. Aceasta înseamnă împiedicarea expunerii persoanelor din jur la secreţiile noastre infecţioase respiratorii (din gură, gât sau nas). Dacă sunteţi bolnav, atunci când tuşiţi sau strănutaţi, trebuie să vă acoperiţi gura şi nasul cu ajutorul unui şerveţel sau batistă de unică folosinţă. În situaţia în care nu aveţi la îndemână un şerveţel e mai bine să strănutaţi sau să tuşiţi în plica cotului decât în pumn sau în palmă. Şerveţelele trebuie aruncate la coşul de gunoi după utilizare. MS recomandă ca în situaţia în care o persoană este bolnavă, să stea acasă, să nu meargă la serviciu sau la şcoală şi să limiteze contactul cu alte persoane.

Alte articole

One Thought to “Vârstnicii sălăjeni au făcut “coadă” la vaccinul antigripal”

  1. Tăunul

    Va să zică şi Institutul Cantacuzino a fot ras de duhul otrăvit al revoluţiei. Ţara asta putredă are o singură soluţie, o adevărată revoluţie !

Leave a Comment