VALERIU GHEORGHIŢA: „Imunitatea după vaccin ar putea dura cel puţin 12 luni”

Medicul Valeriu Gheorghiţă a declarat că imunitatea după vaccinarea anti-Covid ar putea dura cel puţin 12 luni. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid din România a spus că nu crede că se va ajunge la o vaccinare sezonieră ca la gripă, relatează Digi24.

Întrebat la Antena 3 dacă va fi nevoie să facem anual vaccinul anti-Covid, medicul a răspuns: „În opinia mea, şi nu doar a mea, ci şi a experţilor, foarte probabil că nu.

E posibil să fie anumite categorii de persoane care sunt la risc să dezvolte anumite forme severe şi e posibil să fie nevoie de o singură doză, e un booster, însă nu cred că vom ajunge să facem vaccinare sezonieră ca la gripă”.

În legătură cu imunitatea dobândită după vaccinare, el a spus că aceasta ar fi de cel puţin 12 luni, dar că este nevoie de mai multe date prin monitorizarea periodică a persoanelor vaccinate.

Despre eficienţa vaccinurilor împotriva unor noi mutaţii, Gheorghiţă a afirmat că în acest moment companiile Pfizer şi Moderna evaluează adaptarea noilor vaccinuri pentru noile variante, africană şi braziliană.

„Cu siguranţă vor exista aceste vaccinuri şi, în cazul în care vom avea o prevalenţă crescută a acestor infecţii, este posibil să efectuăm o a treia doză cu acest vaccin adaptat noilor tulpini”, a spus Gheorghiţă.

El a adăugat că, la final de martie, două milioane de persoane vor fi vaccinate în România.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment