Valeriu Gheorghiţă a explicat ce se întâmplă dacă o persoană se infectează în intervalul dintre cele două doze de vaccin

Medicul Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a explicat la Digi24 cum funcţionează efectul vaccinului anti-Covid şi după câte zile de la administrarea primei doze apare imunitatea în organism. Coodonatorul campaniei de vaccinare în România a vorbit şi despre procentul ratei de imunizare la care ţara noastră va ajunge până la jumătatea lui 2021.

„Efectul de protecţie începe la 14 zile de la prima administrare, dar devine maxim la o săptămână de la efectuarea celei de-a doua doze. Pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, între cele două doze de ser administrat există un interval de 21 de zile”, a explicat Gheorghiţă la Digi24.

Ce se întâmplă dacă o persoană care s-a vaccinat cu prima doză se infectează înainte să apară efectul de protecţie al serului?

Valeriu Gheorghiţă: „Forma va fi mai usoară, însă dacă persoana este simptomatică nu se mai face a doua doză de vaccin, ci se va se stabili diagnosticul precis şi tratamentul pe care va trebui să-l urmeze”.

Cât va dura imunitatea după vaccin?

Valeriu Gheorghiţă: „Nu avem date precise despre cât va dura acest tip de răspuns imun, dar plecând de la datele ştiinţifice este vorba de o durată de câteva luni. Avem nevoie de mai mult timp de evaluare pentru a stabili cu precizie cât timp va dura imunitatea.”

Până la jumătatea anului vă propuneţi să ajungeţi la ce rata de imunizare?

Valeriu Gheorghiţă: „Circa 11 milioane de persoane vor fi vaccinate până la jumătatea anului 2021, 60-70% din populaţia adultă, peste 18 ani. Probabil Pfizer va primi aprobare şi pentru persoanele peste 16 ani în perioada următoare. Însă, e bine să evităm orice speculaţie pe subiecte unde nu avem dovezi ştiintifice.”

Va fi reluata campania în România?

Valeriu Gheorghită: „Campania de vaccinare va ramâne în picioare cât este nevoie, însă nu la amploarea actuală. Cel mai probabil vor rămâne active doar anumite centre de vaccinare, vom ajunge la medicii de familie atunci când vaccinul va putea fi păstrat în mod obişnuit, nu la temperaturile extreme din prezent. Lucrurile se vor simplifica atunci.”

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Alte articole

Leave a Comment