Totul despre cea mai frecventă urgență chirurgicală: apendicita

Apendicita (sau epitiflita) este o stare caracterizată de inflamația apendicelui. Durerea izbucnește adesea în centrul abdomenului, ce corespunde cu locul de dezvoltare al apendicelui, ca parte a intestinului mijlociu embrionar. Această durere este de obicei opacă, slab localizată, viscerală.

Pe măsură ce inflamația progresează, durerea începe să se localizeze mai clar în sfertul drept inferior, pe măsură ce peritoneul devine inflamat. Această inflamație peritoneală, sau peritonita, rezultă în sensibilitatea inversă (durerea apare la îndepărtarea presiunii, mai degrabă decât la aplicarea acesteia). Tipic, durerea în punct (la nivelul pielii) nu este prezentă până când peritoneul parietal nu este inflamat de asemenea și el. Febra și un răspuns al sistemului imunitar sunt, de asemenea, caracteristice apendicitei. Apendicita, de obicei, necesită îndepărtarea apendicelui inflamat, fie prin laparatomie, fie prin laparascopie. Netratat, apendicele se poate rupe, ducând la peritonită, urmată de șoc și, în extremis, de deces.

Majoritatea cazurilor de apendicită sunt realizate la pacienții cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani, dar există și excepții, iar tratamentul standard constă în îndepărtarea chirurgicală a apendicelui. Cazurile grave netratate, neprezentarea de urgență la spital atunci când apar simptomele clare de apendicită acută pot să se transforme în complicații care survin în timp foarte scurt (peritonită) și pot duce chiar la deces. Simptomele care ne avertizează că avem apendicită/apendicită acută: durerea localizată în cadranul drept inferior al abdomenului este principalul simptom al apendicitei. Însă această durere radiază, se deplasează deseori spre picior, pe măsură ce inflamația se înrăutățește. Acest lucru se poate întâmpla în interval de câteva zile sau chiar câteva ore. Semnele și simptomele apendicitei include durere apărută din senin în partea dreaptă a abdomenului, care iradiază și în alte zone ale corpului, durere care se agravează în timpul strănutului, tusei, mersului etc și care poate deveni la un moment dat chiar insuportabilă. Senzație de greață și vărsături, lipsa poftei de mâncare, febră peste 38 de grade Celsius sau frisoane, constipație sau diaree, distensie abdominală (balonare).

Apendicita – cauze

Cauzele frecvente ale inflamării apendicelui sunt blocajele survenite pe suprafața mucoasei care căptușește apendicele. Astfel, bacteriile se dezvoltă nestingherit și duc la inflamarea apendicelui, care se  umple de puroi. Obstrucția poate fi completă sau parțială, dar în ambele cazuri se impune intervenția chirurgicală de îndepărtare a apendicelui, pentru că există riscul spargerii acestuia și al răspândirii infecției în cavitatea abdominală. Alte cauze posibile ale inflamării apendicelui sunt infecțiile și bolile inflamatorii intestinale (Boala Crohn sau colita ulcerativă).Unii factori de risc ai inflamării apendicelui nu pot fi preveniți. Printre aceștia enumerăm: vârsta (copiii și adolescenții sunt mai predispuși la inflamarea apendicelui, din motive încă necunoscute); infecțiile, rănile survenite la nivelul apendicelui Pe de altă parte, există și factori de risc care pot fi controlați, precum alimentația. Dieta săracă în fibre solubile poate fi de vină pentru apariția multor tulburări digestive care, la rândul lor, pot crește riscul inflamării apendicelui. Constipația cronică, de exemplu, poate duce în timp la întărirea și blocarea materiilor fecale în intestine, favorizând dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor ce inflamează apendicele. Dacă prezinți unul sau mai multe dintre simptomele amintite mai sus, fă-ți o programare la medic cât mai curând posibil. Durerea abdominală severă necesită îngrijire medicală de urgență. Îniante de consultație, este indicat să notezi într-un jurnal simptomele pe care le ai și să le comunici ulterior medicului. De asemenea, este important să știi de când au început să se manifeste și în ce moment al zilei te afectează. Cel mai probabil, dacă medicul suspectează că ai apendicele inflamat, vei fi internată și îndrumată de urgență spre medicul chirurg, care va efectua intervenția de înlăturare a apendicelui.

Intervenția chirurgicală în apendicită

Procesul de înlăturare a apendicelui inflamat poartă denumirea de apendicectomie și poate fi realizat și laparoscopic, procedură care face vindecarea mult mai rapidă și reduce foarte mult  timpul de spitalizare postoperatorie. Totodată, urmările de ordin estetic vor fi, practice, invizibile la nivelul pielii, după câteva luni. Din păcate, intervenția laparoscopică prezintă anumite contraindicații, în special în cazul în care apendicele s-a rupt, iar infecția s-a răspândit în corp. În astfel de situații, este necesară drenarea lichidului infectat și amânarea operației, care presupune incizia (maximum patru centimetri), ce permite vizualizarea cavității abdominale și curățarea eficientă a acesteia. Cel mai probabil, vei sta în spital una sau două zile în spital după operație, dar asta depinde și de gradul de complexitate al intervenției sau de capacitatea organismului tău de a se vindeca. Pentru a grăbi recuperarea în urma îndepărtării apendicelui, este indicat să eviți activitățile fizice intense pentru 3-5 zile (în cazul laparoscopiei) sau 10-14 zile (în cazul intervenției chirugicale clasice) să pui puțină presiune pe abdomen o perioadă, atunci când tușești sau strănuți (poți folosi o pernă) să anunți medicul dacă pastilele prescrise de medic împotriva durerii nu au efect, să faci mișcare moderată, plimbări în aer liber imediat ce te simți pregătit și să te odihnești suficient. Din păcate, apendicita nu poate fi prevenită, dar s-a constatat că în cazul persoanelor care au o dietă bogată în fructe și legume, incidența de apariție este mult redusă.

 

 

Alte articole

Leave a Comment