Sute de elevi sălăjeni au fost depistaţi cu amigdalite şi păduchi

Sute de elevi au fost depistaţi cu angine, afecţiuni dermatologice sau păduchi în urma triajului epidemiologic efectuat la începutul anului şcolar în unităţile de învăţământ sălăjene. Acţiunea, obligatorie la fiecare început de an şcolar, are ca scop depistarea copiilor cu afecţiuni infecto-contagioase, de la angine (roşu în gât), până la boli eruptive şi micoze, dar şi afecţiuni parazitare, precum scabia sau pediculoza. Astfel, primele controalele efectuate, în mediul urban de medici şi asistenţi medicali şcolari, iar în mediul rural de medicii de familie, au scos la iveală peste 200 de elevi sălăjeni, care prezentau diferite probleme de sănătate.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că au fost examinaţi 27.799 de copii din totalul celor înscrişi în 404 unităţi de învăţământ din judeţ. “Conform rezultatelor centralizate la nivelul judeţului, în urma examinării a peste 27.000 de copii, au fost descoperite 201 cazuri de angine, majoritatea în unităţile de învăţământ din mediul urban. Alţi 19 elevi au fost depistaţi cu diferite afecţiuni dermatologice. Cazuri de pediculoză au fost înregistrate 24, din care doar unul în mediul urban, restul fiind descoperite în şcolile şi grădiniţele din mediul rural.
De asemenea, tot în perioada menţionată, reprezentanţii DSP Sălaj au recoltat zeci de probe din unităţile de învăţământ mai mari, pentru depistarea tulpinilor microbiene, precum streptococul sau stafilococul. Potrivit directorului instituţiei menţionate, Sălaj, astfel de acţiuni au avut loc în unităţile de învăţământ din Jibou. “Prin rotaţie, sunt alese în fiecare an unităţi şcolare unde colectivităţile sunt mai mari, iar riscul apariţiei microbilor este, implicit, mai mare. În acest fel investigăm colectivităţile de elevi pentru depistarea unor eventuale afecţiuni respiratorii şi împiedicarea răspândirii acestora. Controale sunt cuprinse în planul anual al programului naţional de sănătate publică. Astfel, în acest an, au fost alese unităţi şcolare din Jibou, unde au fost recoltate, în total, 56 de probe, rezultatele fiind negative. Nu a fost depistat niciun streptococ”, a precizat Ligia Marincaş.
Pe de altă parte, numărul copiilor depistaţi cu diverse probleme de sănătate a înregistrat o uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, când, în urma primului control au fost identificate 140 de cazuri de angine, pediculoză sau diverse micoze. Din cei aproape 32.000 de copii examinaţi, au fost descoperite 138 de cazuri de angine, de boli diareice acute, pediculoză sau scabie. Mai exact, au fost depistaţi 115 copii cu angine, 21 de copii prezentând pediculoză, un caz de scabie şi un caz de boală diareică acută. De asemenea, potrivit reprezentanţilor DSP, majoritatea cazurilor au fost identificate în şcolile gimnaziale şi grădiniţe. Din cele 21 de cazuri de pediculoză, cele mai multe au fost depistate în unităţile de învăţământ din mediul rural.

2 Thoughts to “Sute de elevi sălăjeni au fost depistaţi cu amigdalite şi păduchi”

 1. MIRELA

  Ne veti gasi mereu!
  Suntem o echipa in plina ascensiune si
  prezenti peste tot. Si mereu vom fi vazuti, pentru ca suntem
  ambitiosi si nu ne lasam pana cand nu reusim! Si inca mai
  avem nevoie de colaboratori la fel de ambitiosi, care vor cu
  putere un viitor mai bun, prosperitate si succes. Veniti
  acum in echipa noastra si castigati bani! Cereti toate
  detaliile la adresa de email: MIRRELLA46@YAHOO.COM

 2. liceul de chimie este in loc, rurala????acolo se zice ca au fost mai multi cu paduchi !!!!

Leave a Comment