Supa la plic: vești îngrijorătoare de la specialiști

Reclamele la aceste produse nu mai contenesc în spațiul media. vedem mereu, în reclamele televizate, cum o gospodină fericită amestecă în oală, cu lingura de lemn, tot soiul de ingrediente ce par ireale, cu eterna promisiune a unui preparat ca la…mama acasă. A cui mamă, nimeni nu știe. Aburul aromat aproape că „iese” din televizoare, într-atât de bine sunt concepute şi realizate aceste spoturi comerciale care promovează unele dintre cele mai controversate produse, dăunătoare sănătăţii: supele instant, la plic, la cană, la pachet sau mai nou, la cutii sub formă de pahar, din material plastic, pentru o preparare rapidă și o servire facilă. Dacă discutăm despre “supa” instant, ar trebui schimbată în primul rând denumirea produsului, pentru că ceea ce se vinde sub această titulatură este o jignire la adresa preparatului original, a ceea ce ştim noi că se numeşte „supă”. Ce nume ar trebui să primească, fiecare cititor este liber să aleagă după ce va afla rezultatul analizelor specialiştilor Asociaţiei Pro Consumatori.

Toate cele peste 30 de produse tip supe instant din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri) au intrat sub microscopul și în eprubetele specialiștilor în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestui tip de produs și potențialele efecte negative asupra sănătății consumatorilor. Au fost luate în vizor și analizate supe aparținând mărcii Knorr agrupului Unilever, cu următoarele produse: Supă de pui cu tăiței, Supă de vită cu tăiței, Supă cremă de ciuperci, Supă ABC, Supă de roșii cu paste, Supă cu găluște. Marca Maggi ce aparține grupului Nestle, cu următoarele produse: Supă de pui cu fidea, Supă de văcuță cu fidea, Supă cremă de legume, Supă cremă de ciuperci, Supă alfabet. Marca Mammita comercializată sub brandul Kaufland, cu următoarele produse fabricate în Cehia: Supă instant cu gust de pui, Supă instant cu tăiței cu gust de carne de pui, Supă instant cu tăiței cu gust de rață, Supă instant cu gust de carne de vită, Supă instant cu gust de ciuperci, Supă instant cu brocoli, Supă instant de roșii, Supă cu usturoi, Supă instant de gulaș, Supă instant cu tăiței cu legume, Supă instant cu tăiței cu condiment curry, Supă instant cu tăiței cu gust de creveți-picantă, Supă instant cu tăiței cu gust de ciuperci. Marca Misup ce aparține unui producător din Vietnam, cu următoarele produse: Supă instant cu fidea aromă de pui și Supă instant cu fidea aromă de vită. Marca Vifon ce aparține unui producător din Vietnam, cu următoarele produse: Supă instant cu gust de pui, Supă instant cu gust de vită, Supă instant cu gust de rață, Supă instant cu gust de pui curry, Supă instant cu gust de creveți, Supă instant vegetală.

Supa -“Loz în plic”: risc de cancer de colon, boli cardiace, boli de stomac

Ingredientele regăsite în compoziția supelor instant analizate sunt următoarele: legume deshidratate (cantitatea variază de la 1 şi 12 la sută paste făinoase (50 până la 93 la sută), grăsime de pui 0,2 – 0,8 la sută) carne de pui deshidratată (cantitatea variază de la 0,2 – 0,5 la sută), carne de vită deshidratată/pudră (cantitatea variază de la 0,4 – 5,1 la sută), grăsime de vită, grăsime de porc, arome artificiale de pui, rață și vită, praf de zer, sare iodată, amidon din cartofi, amidon din porumb, amidon de cassava, grăsime vegetală (fără a se menționa tipul), făină de grâu, pesmet, albuș de ou deshidratat, suc de lămâie deshidratat, sos de soia, extract de drojdie, zahăr, maltodextrină, lactoză, proteine din lapte, proteine din grâu hidrolizate, ulei vegetal de floarea soarelui, ulei vegetal de palmier, precum şi o listă întreagă de compuşi şi substanţe artificiale.
În plus, record absolut de E-uri – până la 25 – şi sare în cantităţi mari.
Numărul substanţelor, de la coloranţi la agenţi de îngroşare sau potenţiatori de arome variază între 10 şi 25, un număr catastrofal pentru sănătatea noastră. Bolile pe care aceste substanţe le pot declanşa sunt ulcere, dezechilibre metabolice, cancer, obezitate, boli cardiace, Parkinson, Alzhimer, boli renale, alergii. La 59 la sută dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de pastele făinoase, iar la 41 la sută dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de către amidon din cartofi, piure de cartofi, făină de grâu, lactoză, zahăr și grăsime vegetală de palmier.

La 38 la sută dintre produsele analizate, făina de grâu este cel de-al doilea ingredient. La 13 la sută dintre produsele analizate, sarea iodată este cel de-al doilea ingredient. La 49 la sută dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este reprezentat de către zahăr, maltodextrină, albuș de ou, amidon din cartofi, piure de cartofi, legume deshidratate și ulei vegetal de palmier. La 34 la sută dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către grăsime vegetală. La 66 la sută dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de către lactoză, potențiatori de aromă, sare, amidon, praf de zer, făină de grâu, maltodextrină și legume deshidratate.

Consumatorii sunt minţiţi cu seninătate

Denumirile supelor instant vietnameze, marca Vifon, induc în eroare consumatorii, potrivit specialiștilor APC, prin faptul că sintagmele „cu gust de pui”, „ cu gust de vită”, „cu gust de rață” care apar în denumirea produselor, creează consumatorului impresia că acele produse au în compoziție acel tip de carne, lucru neadevărat, deoarece în compoziția acestor supe nu s-a identificat tipul de carne care apare în denumire, ci numai arome artificiale ale acelui tip de carne. Astfel de produse, care creează confuzii în rândul consumatorilor, trebuie retrase de pe piață în vederea reetichetării. Totodată, Asociația face cunoscut consumatorilor faptul că alte sortimente de supe, cum ar fi cele instant marca Misup – de exemplu -, care au în denumirea acestora sintagma „aromă de pui”, respectiv „aromă de vită” nu trebuie considerate ca fiind cu carne de pui, respectiv carne de vită, deoarece în compoziția acestora s-au identificat arome artificiale de pui, respectiv de vită.

Mențiunea „fără conservanți, fără coloranți” de pe fața vizibilă a ambalajului de la Supa de pui cu tăiței Knorr induce în eroare consumatorii prin faptul că se creează impresia că acest tip de supă nu ar conține aditivi alimentari. În realitate, în acest produs există trei tipuri de potențiatori de aromă (monoglutamatul de sodiu, guanilat de sodiu și inozinat de sodiu), acid citric și arome. “Supele instant sunt semipreparate cu o valoare nutritivă foarte scăzută, cu un conținut ridicat de sare, care au cantități insignifiante de legume și anumite tipuri de carne și cu aditivi alimentari din belșug. Supele Maggi conțin de 80 de ori mai multă sare decât carne, supele Knorr conțin de 5 ori mai multă sare decât legume, iar supele fabricate în Vietnam conțin între 8 și 12 aditivi alimentari”, spune conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Rămâne la alegerea noastră, a consumatorilor, dar mai ales în capacitatea de decizie a gospodinelor, care cu siguranţă se vor gândi de două ori înainte de a pune pe masă astfel de produse, chiar şi atunci când situaţiile ar impune oarecum acest lucru, nefiind timp sau cele necesare pentru prepararea unei supe clasice, sănătoase.

Leave a Comment