Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi-a mărit capacitatea realizării intervenţiilor chirurgicale

Prin dotarea staţiei centrale de sterilizare cu două sterilizatoare cu abur Solsus şi cu o stație de dedurizare a apei cu osmoză inversă, achiziţionate din venituri poprii, cu o valoare de aproape 700.000 de lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi-a mărit capacitatea de realizare a intervenţiilor chirurgicale. Potrivit managerului unităţii medicale, Rodica Albert, avantajul acestor investiţii este în primul rând capacitatea mai mare de încărcare, ceea ce măreşte fluxul dispozitivelor medicale şi a instrumentarului chirurgical dezinfectat şi sterilizat, fapt datorat camerei sterilizatoarelor, care este mai mare.

Directorul medical al spitalului, medicul oncolog Alexandru Iliescu, a explicat că noua investiţie are avantaje de impact şi anume consumul mult mai redus de energie, dar şi apă datorită generatoarelor proprii pe care noile sterilizatoare cu abur le au integrate. De menţionat este faptul că în anul 2006, la Zalău a fost realizată prima staţie centrală de sterilizare din România. Conform conducerii unităţii medicale, înfiinţarea acestui departament a fost necesară pentru implementarea unor reguli noi în prevenirea transmiterii infecţiei la pacienţii supuşi intervenţiilor chirurgicale, investigaţiilor sau îngrijirii plăgilor. Regulile noi au constat în introducerea standardelor europene de calitate pentru procesul de curăţare, dezinsecţie şi sterilizare a dispozitivelor medicale şi a instrumentarului chirurgical. Una dintre cele mai importante măsuri a fost introducerea pentru prima dată într-un spital din România a truselor individuale unice pentru fiecare pacient în parte, fapt ce a dus la eliminarea riscului de transmitere încrucişată a infecţiei de la un pacient la altul prin utilizarea instrumentelor chirurgicale din aceeaşi trusă la mai mulţi pacienţi. Alexandru Iliescu a mai punctat că intervenţiile chirurgicale depind în totalitate de siguranţa sterilizării instrumentarului chirurgical folosit în timpul operaţiei, pentru a evita apariţia unei infecţii postoperatorie. Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) estimează că la nivel european, infecţia de plagă chirurgicală reprezintă 18 la sută din totalul infecţiilor asociate asistenţei medicale. Practic, o intervenţie chirurgicală poate să fie una reuşită din punctul de vedere al tehnicii chirurgicale însă ulterior, din cauza instrumentarului nesterilizat corespunzător, să ducă la apariţia unei infecţii de plagă chirurgicală. Oficialii spitalului sălăjean au precizat că infecţia de plagă chirurgicală este asociată cu spitalizarea prelungită, uneori fiind nevoie chiar de o a doua intervenţie chirurgicală, ceea ce înseamnă creşterea costurilor cu spitalizarea, medicaţia (în special cu antibioticele de ultimă generaţie care sunt scumpe), sau cu materiale sanitare necesare îngrijirii plăgii infectate.

A fost eliminat riscul de contaminare

La Zalău sunt centralizate toate etapele procesului de sterilizare (curăţare, dezinfecţie, sterilizare) într-o singură locaţie, astfel că, instrumentele murdare/contaminate de la blocul operator şi din secţii ajung în sterilizare pentru a fi spălate şi dezinfectate. Modul de lucru din sterilizarea spitalului oferă siguranţă în pregătirea instrumentelor deoarece curăţarea instrumentelor se face în spaţiu dedicat şi cu personal instruit. Prin centralizarea procesului de curăţare, dezinfecţie şi sterilizare într-un singur loc în SJUZ, a fost eliminat riscul de contaminare a personalului medical din secţiile şi compartimentele spitalului prin expunere accidentală la sânge sau fluide ale corpului având în vedere faptul că nu mai sunt nevoiţi să spele manual instrumentele murdare/contaminate la chiuveta din sala de tratament. A fost eliminat şi riscul de apariţie al erorilor în pregătirea instrumentarului pentru sterilizare prin centralizarea serviciilor într-o singura locaţie şi alocarea de personal dedicat şi instruit corespunzător.

One Thought to “Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi-a mărit capacitatea realizării intervenţiilor chirurgicale”

  1. […] Prin dotarea staţiei centrale de sterilizare cu două sterilizatoare cu abur Solsus şi cu o stație de dedurizare a apei cu osmoză inversă, achiziţionate din venituri poprii, cu o valoare de aproape 700.000 de lei, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău şi-a mărit capacitatea de realizare a intervenţiilor chirurgicale. Potrivit managerului unităţii medicale, Rodica Albert, avantajul acestor investiţii este în primul rând capacitatea mai mare de încărcare, ceea ce măreşte fluxul dispozitivelor medicale şi a instrumentarului chirurgical dezinfectat şi sterilizat, fapt datorat camerei sterilizatoarelor, care este mai mare. Directorul de îngrijiri… Citeste mai mult […]

Leave a Comment