SORIN CÎMPEANU: „Părinţii vor primi formulare pentru vaccinarea copiilor”

Părinţii vor primi un formular în care vor răspunde la întrebarea dacă îşi vaccinează sau nu copiii. Pentru asta, în fiecare şcoală va exista o persoană care va ţine legătura cu ei, spune ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Digi24.

Ministrul a vorbit la Digi24 şi despre condiţiile în care elevii ar putea merge fizic la şcoală şi atunci când incidenţa creşte peste 6 la mie.

Cîmpeanu a spus că ministerul pregăteşte formulare prin care solicită acordul părinţilor privind vaccinarea copiilor de peste 12 ani. Formularele vor fi distribuite după începerea şcolii, iar părinţii vor putea răspunde cu „da” sau „nu”.

„Va fi un coordonator pe fiecare şcoală, care prin intermediul diriginţilor va lua legătura cu părinţii. Pregătim formulare prin care solicităm acordul cu privire la vaccinarea copiilor. Formularele se vor distribui la începerea şcolii. Aceste persoane desemnate la nivelul fiecărei şcoli vor lua legătura cu diriginţii şi vor stabili o cale de comunicare – fizic, online sau combinat”, a explicat Cîmpeanu.

„Prin întâlniri interactive, părinţii pot adresa orice fel de întrebări. Cei cu competenţe medicale şi-au afirmat disponibilitatea de a oferi aceste răspunsuri. E o acţiune în parteneriat cu DSP şi Ministerul Sănătăţii”, a adăugat el.

Ministrul a vorbit şi despre scenariile privind modul în care se vor desfăşura cursurile, în funcţie de incidenţa cazurilor de COVID. El spune că o parte dintre elevi ar putea merge fizic la şcoală şi dacă incidenţa într-o localitate depăşeşte 6 la mie, cu condiţia ca acea localitate să nu intre în carantină.

„Şcoala nu ar trece integral în online. Este vorba despre al doilea scenariu care se aplică peste rata de infectare de 6 la mie. În acest scenariu, în momentul de faţă este propus ca preşcolarii – e vorba de creşe şi grădiniţe – să poată funcţiona în continuare. Este avansată ipoteza. Primul scenariu este o certitudine. Al doilea scenariu, ce vă spun acum, este în curs de discuţie şi va fi finalizat acest proces în perioada 1-3 septembrie, cu cel puţin 10 zile înainte de începerea anului şcolar”, a spus ministrul.

„Scenariul principal este acela că nu vom avea localităţi care vor depăşi 6 la mie. Scenariul prioritar este acela în care şcolile vor rămâne deschise integral”, a precizat el.

În cazul depăşirii aceste rate de infectare, „analizăm această ipoteză: preşcolarii – creşe şi grădiniţe – să meargă în continuare la şcoală cu prezenţă fizică, cei din clasele 0-6 să intre în online, pentru că sunt copii sub vârsta de 12 ani, care nu se pot vaccina, iar peste vârsta de 12 ani, pentru cei care se pot vaccina, se discută posibilitatea de acces în şcoală, cu prezenţă fizică, dar nu mai departe de intrarea localităţii în carantină, moment în care orice activitate neesenţială se opreşte”, a spus ministrul.

Cîmpeanu a vorbit şi despre purtarea măştii de protecţie în şcoli. Aceasta va rămâne obligatorie în interior, cu două excepţii: învăţământul special şi orele de sport. Orele de educaţie fizică se vor putea desfăşura în interior, cu condiţia ca în localitate rata de infectare să fie sub 2 la mie. Dacă incidenţa creşte peste acest prag, orele de sport se vor desfăşura doar în exterior.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment