Sistemul de sănătate: stat vs. privat

Alexandru Tamba

În ultima perioadă s-a discutat foarte mult despre decontarea unor servicii medicale de către sistemul privat de sănătate. S-a creat chiar și o psihoză cum că dacă va beneficia și sistemul privat de decontări din bugetul de stat va fi o greșeală, deoarece populația cu posibilități financiare mai reduse nu va mai beneficia la fel ca înainte de serviciile medicale finanțate de stat. Eu cred că este o falsă problemă și că, dimpotrivă, prezența sectorului privat în piața serviciilor medicale finanțate, parțial, de către stat, este benefică. De ce? Răspunsul este destul de simplu: la un număr dat de pacienți, pentru aceleași servicii, la același preț, competiția stat-privat, în aceleași condiții, va reprezenta un câștig cert pentru pacienți.
Dacă piața este dezechilibrată, cu avantaje create artificial, indiferent de care parte, lipsa competiției va afecta calitatea actului medical, iar cel care va pierde este pacientul. Acest lucru se întâmplă pentru că dacă ești fără concurență pe piață, indiferent de motiv (pentru că nu sunt alți competitor sau dacă ești foarte mare și ai o poziție dominantă pe piață), ești tentat să furnizezi serviciile la un nivel de calitate scăzut și cu prețuri mari, deoarece nu riști să-ți ia altcineva locul. Sigur, este nevoie de stat, dar acesta trebuie să se asigure că piața funcționează corect și nici într-un caz nu trebuie să avantajeze vreun competitor, de stat sau privat.
Concluzionând, este nevoie și de stat și de privat, cele două sectoare pot fi concurente, dar și complementare pentru anumite servicii pe care unul dintre cele două sectoare nu le oferă.

8 Thoughts to “Sistemul de sănătate: stat vs. privat”

 1. Anonim

  Ai punctat foarte bine cand ai zis ca la privat serviciile vor fi „partial decontate”. Asta inseamna ca partea care nu e decontata nu va putea fi platita de persoane care nu au un venit. Sau astia merita sa ramana bolnavi ca sa „să se asigure că piața funcționează corect”? Daca ai o urgenta (te dor rinichii) si mergi la Regina Maria, de exemplu, te costa 1000 de lei (verificati). daca statul deconteaza 50% raman 500 de lei de scos din buzunar. Cand iei bani de la spitalele de stat iei bani de la saracii care si asa nu-si permit sa mearga la medic. Cum isi vor permite de acum inainte? Viziune asta de dreapta pur si simplu nu e sustinuta de alte argumente, altele decat alea care sustin capitalismul, omul poate muri, sa facem noi profit.

 2. I.C.

  Dumneata, dle Tamba, ori nu poți, ori te prefaci că nu înțelegi!

 3. Anonim

  13.23
  In Ordonata era interzisa cooplata.In plus este alegerea ta unde mergi.Sau nu sti face diferenta intre obligatie si alegere.Dra probabil luctrezi in spital de stat si iti aperi postul

 4. Asmodeus

  Stimate ziarist pot sa intreb si eu cine v-a indicat sa faceti lobby pe linga aberatia asta noua? Sa va explic de ce este aberatie. Pana acuma o persoana cu venituri mici trebuia sa astepte pana ajungeau fondurile de la Casa de Sanatate, in fiecare luna pe la medici. Fondurile respective se terminau repede si daca nu prindeai „la rand”, trebuia sa mai astepti o luna. In situatia noua, aceleasi fond se va imparti si la privat, scazand si mai mult nivelul fondurilo. Neavand posibilitatea sa plateasca diferenta pentru servicii medicale la privat, cei nevoiasi vor astepta 2 luni de acu incolo, in loc de o luna, sa „prinda rand” la stat. Ce mai.. trebuie ajutate si clinicile private….

 5. Anonim

  Jmecheria asta este o punere în practică a ideii PSD-ului de „parteneriat public – privat”, prin care să fie sifonați banii bugetului țării prin firmele particulare. Așa preconizau și pentru autostrăzi, că acolo sînt banii foarte mulți. La fel și în sănătate. Nu bolnavii îi interesează pe ei – basme -, ci jefuirea bugetului asigurărilor medicale! Vor să sugrume spitalele și asistența medicală de stat ca să poată lua tot.

 6. Iarasi, diversiuni !

  Tamba, cat ai primit pt articolul asta ? Sa stii ca noi cei care am cotizat cass zeci de ani, am cotizat la stat, nu la clinici private. Noi avem pretentia sa fim internati gratuit in spitale de stat nu sa fim trimisi la clinici private, spre sfarsit de an, cand se termina banii la stat, dijmuiti de privati. Internarea intr-o clinica privata il va costa pe roman o mica avere !

 7. Ori la stat, ori la privat !

  Multi se cred smecheri, cica, romanu va alege. In realitate, nu va alege nimic, va merge la spitalul de stat de unde medicul il va trimite la clinica privata unde lucreaza tot el. Medicii, desi au salarii faraonice la stat, lucreaza numai 4 ore la stat, restul, fuguta la privat, citat Arafat !

 8. Anonim

  Eh, cei care vor stat….comunistii, tot comunisti!

Leave a Comment