Servicii medicale de mii de lei, decontate ilegal de furnizorii sălăjeni

 

Peste 85.000 de lei mai au de recuperat reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj atât de la furnizorii de servicii medicale cât şi de la asiguraţi în urma decontărilor ilegale de medicamente şi investigaţii medicale. O parte din sumele decontate ilegal vor fi recuperate în cursul acestei luni, iar restul în luna mai. „În prezent sunt întocmite notificările, urmând ca în cursul acestei săptămâni să fie trimise furnizorilor de servicii medicale sau asiguraţilor în cauză. De la furnizori, acestea vor fi reţinute din sumele ce urmează să le fie decontate, iar în cazul asiguraţilor, banii imputaţi vor fi achitaţi la caseria Casei”, a precizat Marius Tăutu, preşedintele CJAS Sălaj, în cadrul conferinţei de presă de marţi, 1 aprilie. De altfel, potrivit acestuia, în această perioadă, este în desfăşurare un control la CJAS Sălaj, efectuat de auditorii Camerei de Conturi Sălaj, obiectivul principal al acestuia fiind suprapunerea bazelor de date în diferite domenii pentru indentificarea neregulilor în decontarea serviciilor medicale.
În ceea ce priveşte neregulile constatate în urma controalelor făcute, pe parcursul anului precedent, de către reprezentanţii CJAS Sălaj, Marius Tăutu a ţinut să sublinieze că este vorba în principal de reţetele eliberate pensionarilor de către medicii de familie. „Astfel de nereguli au fost constatate la 103 medici de familie, care au prescris reţete pensionarilor cu venituri sub 700 de lei, însă în aceste situaţii este posibil ca nu medicii să fie singurii vinovaţi, ci ar putea fi şi pensionarii, care, de altfel, declară pe proprie răspundere dacă au sau nu pensii mai mici de 700 de lei. Trebuie solicitată atât declaraţia pe proprie răspundere cât şi ultimul talon de pensie, iar dacă această procedură nu a fost respectată, vinovaţi de decontarea ilegală sunt medicii. În total, suma de recuperat este de aproximativ 44.863 de lei”, a explicat Tăutu.
În prezent, din cei 113 medici de familie care îşi desfăşoară activitatea în judeţ, 108 sunt în relaţie contractuală cu CJAS Sălaj.

Reţete prescrise pentru pacienţi internaţi sau decedaţi
O altă sumă ce urmează să fie recuperată, în valoare de 31.350 de lei, este pentru eliberarea de reţete pe perioada spitalizării. „Astfel de nereguli au fost constatate la 66 de medici de familie şi 31 de specialişti. Pe perioada spitalizării, bolnavul trebuie să beneficieze de medicamente din spital”, a adăugat preşedintele CJAS Sălaj.
De asemenea, aproape 3.700 de lei trebuie recuperaţi după ce s-a constatat că reţetele au fost eliberate unor persoane decedate, în această situaţie fiind un medic de familie şi 12 farmacii. „În multe cazuri, reţetele sunt ridicate de la farmacii de către aparţinătorii persoanelor respective”, a completat Marius Tăutu.
Peste 5.000 de lei are de recuperat Casa de şase furnizorii de servicii paraclinice, care şi-au decontat respectivele servicii deşi pacienţii erau internaţi, iar 17 medici specialişti au de scos din buzunar, în total, circa 660 de lei pentru servicii clinice prestate în ambulatoriu.

Aproape 86.000 de lei recuperaţi în 2013
Până la finele anului 2013, în urma acţiunilor de control desfăşurate, CJAS Sălaj a recuperat aproape 86.000 de lei. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în anul precedent, compartimentul de control a avut 81 de acţiuni de control, tematice şi operative. S-au dispus 289 de măsuri, în urma acestor controale, sumele recuperate fiind de 85.992 de lei.
Totodată, un audit al Curţii de Conturi a României la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi, prin acesta, la CJAS Sălaj a scos la iveală nereguli în decontările serviciilor medicale în valoare de 68.481, iar suma recuperată de instituţia sălăjeană a fost de 48.775 de lei. “Diferenţa între cele două sume o reprezintă analiza Casei a fiecărui caz în parte dispus de Curtea de Conturi, motivând veridicitatea sumelor imputate de către noi. Majoritatea cazurilor se referă la persoane decedate, care aveau dată de deces ireală înregistrată în sistem informatic (SIUI), data de deces fiind ulterioară prescrierii reţetei. Este vorba de reţete în valoare de 9.068 de lei, din care s-au recuperat 7.098 de lei, în cinci cazuri demonstrându-se că, de fapt, persoanele respective erau în viaţă în momentul în care a fost scrisă reţeta, înregistrarea datei decesului în SIUI fiind eronată”, a explicat sursa citată.
De asemenea, sumele imputate Casei au fost şi pentru medicamente eliberate de farmacii cu circuit închis, prin prescrieri de către medici, atât din spital cât şi de familie, pe perioada spitalizării. “Medicul a prescris reţeta pe perioada internării, de obicei se întâmplă în ultima sau în penultima zi de spitalizare. Este adevărat că legislaţia prevede prescrierea reţetei, nu eliberarea, noi motivând că reţeta a fost prescrisă într-adevăr pe perioada internării, indiferent de ce medic, cel de familie sau cel din spital, dar a fost eliberată de farmacie după ce bolnavul a ieşit din spital, aratătând faptul că bolnavul pe perioada spitalizării nu a beneficiat de acele medicamente, eliberate, de fapt după spitalizare. Aceste observaţii au fost acceptate. Deci, practic interdicţia este ca pe perioada spitalizării, bolnavul să beneficieze de medicamente din spital”, a mai spus reprezentanţii CJAS Sălaj.
Un alt control a evidenţiat o sumă de recuperat de 21.018, în mare parte fiind vorba de reţete pentru pensionarii cu venituri sub 700 de lei. Sumele au fost recuperate de la medici. În nouă cazuri au fost depuse contestaţii, acceptate de Casă, în urma depunerii unor adeverinţe de la Administraţia Financiară, prin care erau evidenţiate veniturile realizate de persoanele vizate.

2 Thoughts to “Servicii medicale de mii de lei, decontate ilegal de furnizorii sălăjeni”

  1. Medic

    Sa vedem ce va descoperi Curtea pentru ca la fiecare vizita verifica doar ce li se spune, cand au verificat serviciul personal cu angajarile care se fac pe banda rulanta ?Suprapunerile de baze de date praf in ochi pentru a devia controlul Curtii de la problemele importante cum ar fi decontarile ilegale de medicamente si servicii.

  2. Anonim

    nu te teme turma mica ,nu se va intampla nimic,toate sunt trecatoare si cotroalele ,doar oameni sunt si ei

Leave a Comment