Se reia vaccinarea gratuită împotriva cancerului de col uterin

Ministerul Sănătăţii intenţionează demararea unui nou program de vaccinare gratuită împotriva cancerului de col uterin pentru fetiţele cu vârste curprinse între 11 şi 14 ani. După cum a explicat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, vaccinarea HPV a fost propusă pentru trimestrul IV al acestui an. „Vaccinul HPV este prevăzut în calendarul anual. S-a propus efectuarea campaniei în trimestrul IV, însă, până în prezent, nu am primit nicio informaţie de la Minister privind reînceperea campaniei. De asemenea, nu ştim stadiul în care se află achiziţionarea dozelor de vaccin necesare. De îndată ce vom cunoaşte mai multe detalii vom începe atât informarea populaţiei cât şi catagrafierea”, a precizat Ligia Marincaş.

În 2010, ultima campanie de vaccinare
Programul privind vaccinarea gratuită, care s-a derulat până acum la fetiţele cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani, dar şi a tinerelor, între 13 şi 26 de ani, a fost sistat de Ministerul Sănătăţii. Ultima campanie de vaccinare s-a desfăşurat în urmă cu trei ani, respectiv în 2010. În Sălaj, conform informaţiilor furnizate de oficialul DSP, au fost administrate 808 de astfel de doze. „În campania din 2010 au fost vaccinate 357 de fete cu vârste cuprinse între 12 şi 14 ani, 342, cu vârste între 15 şi 19 ani, iar tinere, cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, 342.
Vaccinul menţionat reprezintă primul vaccin creat pentru prevenirea cancerului de col uterin, leziunilor genitale precanceroase şi condiloamelor genitale datorate HPV (Human Papilloma Virus). Nu este un vaccin cu virus viu sau virus inactivat, prin urmare nu prezintă niciun risc. Vaccinul previne infectarea cu patru tipuri de HPV: 6, 11, 16 şi 18. Potrivit specialiştilor, efectele secundare ale vaccinului sunt minore şi inconstante: subfebrilitate, înroşirea sau iritaţia pielii la locul injecţiei. Vaccinul este eficient în proporţie de 95-100 la sută împotriva celor patru de tipuri de HPV.

Alte articole

Leave a Comment