Primarul comunei Dragu, în conflict de interese

Iuliu Claudiu Lazăr, primarul comunei Dragu, a fost găsit în conflict de interese de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Potrivit unui comunicat de presă al instituţiei, Lazăr „a încălcat regimul juridic privind conflictul de interese de natură administrativă, întrucât, în calitate de primar al comunei Dragu, a semnat contractul individual de muncă privind angajarea mamei sale în funcţia de consilier personal al primarului, precum şi fişa postului pentru aceasta şi, totodată, a emis şi dispoziţia de numire în funcţie”.
În acest fel, edilul a încălcat dispoziţiile articolului 76. alin. 1 din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitatea funcţiei, care produce un folos material, pentru sine, pentru soţul său”.
Claudiu Lazăr a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris, se mai arată în comunicatul amintit. Conform ANI, primarul din Dragu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
În cazul în care instanţa îl va găsi vinovat pe Claudiu Lazăr de conflict de interese, edilul ar putea fi „decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.

Primarul arată cu degetul înspre viceprimar
Contactat, primarul comunei Dragu s-a arătat indignat de raportul ANI, precizând că intenţionează să depună contestaţie. „Am transmis deja Agenţiei punctul meu de vedere, că la mijloc nu a fost vorba despre foloase materiale, că mama a fost angajată prin contract de muncă şi că postul pe care l-a ocupat, cel de consilier personal, nu este unul de funcţionar public, după cum susţin cei de la ANI. Oricum, nu pot accepta aşa ceva! Voi face contestaţie”, a menţionat Lazăr.
Edilul ne-a explicat că a optat pentru mama sa, mizând pe experienţa îndelungată a acesteia în administraţia publică locală, Rodica Lazăr fiind, timp de două mandate, primar în Dragu. Pentru situaţia în care s-a ajuns, Claudiu Lazăr o consideră responsabilă la Ioana Boca, viceprimarul din comună, despre care susţine că ar fi făcut reclamaţie la ANI.
În replică, viceprimarul susţine că nu este vorba despre nicio reclamaţie, ci doar despre o întrebare formulată la Agenţia Naţională de Integritate, prin care solicită lămuriri dacă încadrarea mamei primarului în funcţia de consilier personal constituie sau nu conflict de interese. „Nu l-am reclamat. După începerea mandatului, domnul primar şi-a angajat mama, fără a supune aprobării Consiliului Local noua organigramă ori strategia de dezvoltare. Nu am zis nimic la început, gândindu-mă că edilul are nevoie de timp pentru a se obişnui cu noua funcţie, pentru a prelua ştafeta de la mama sa. Cum timpul trecea şi nu se schimba nimic, l-am întrebat pe domnul Lazăr despre situaţia creată. Mi-a răspuns că e treaba lui ce face în calitate de primar. Abia atunci am cerut poziţia ANI”, explică viceprimarul comunei.

Alte articole

4 Thoughts to “Primarul comunei Dragu, în conflict de interese”

 1. qwerty

  da da. doamna viceprimar s-a certat cu primarul si l-a parat la ANI. adevarul e undeva dincolo de noi…vorba agentului 🙂

 2. Anonim

  Asta cu buteliile ii tare, Olivian! Maine poimaine apare materialul si in alt ziar, semnat de Pestean sau de alt graies!

 3. Anonim

  Nu ca Magazin Salajean n-ar fi preluat si ei, la randul lor, subiectul din alta parte – http://transilvaniareporter.ro/salaj/primar-prins-de-ani-ca-si-a-angajat-mama-in-functia-de-consilier-personal/.

 4. Anonim

  rodica mama primarului ca si consilierul primarului rezolva problemele ei mai vechi ramase incurcate tot de ea

Leave a Comment