Sălajul, deficitar la capitolul medici de familie

Sălajul se confruntă şi în prezent cu lipsa medicilor de familie. Locuitorii din trei comune sălăjene nu beneficiază nici astăzi de asistenţă medicală primară. Este vorba de Coşeiu, Treznea şi Lozna, potrivit situaţiei prezentate vineri, 21 noiembrie, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, de către Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj. Pentru a beneficia de servicii medicale, locuitorii din satele aparţinătoare comunelor menţionate au fost arondaţi specialiştilor din comunele învecinate.

La acestea se adaugă încă şase comune, precum şi două oraşe din judeţ, care se confruntă cu problema deficitului de medici de familie. „De asemenea, în comunele Bălan, Ip, Sîg, Surduc, Valcău de Jos, Almaşu şi în oraşele Jibou şi Şimleu Silvaniei ar mai fi nevoie, în fiecare, de câte un medic de familie”, a precizat oficialul DSP Sălaj.

Peste 50 la sută profesează în mediul rural
Conform datelor prezentate de către directorul DSP Sălaj, la nivelul judeţului, 121 de medici de familie au contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Sălaj, 64 dintre aceştia profesând în mediul rural, iar 57, în urban. „Activitatea cabinetelor de medicină de familie se desfăşoară prin medici titulari, personalul angajat şi colaboratori externi. În asistenţa primară avem pe lângă cei 121 de medici de familie, 137 de asistenţi medicali. Mai mult de jumătate dintre medicii din familie sunt în bazinul Zalău, urmat fiind de bazinul Şimleu, care reuneşte 22 la sută dintre medici”, a mai spus Ligia Marincaş.
Anul trecut, în cabinetul medicului de familie, un sălăjean a fost consultat de aproape cinci ori şi a beneficiat de 0,7 tratamente.

Leave a Comment