Sălăjenii, tot mai mari consumatori de antibiotice

Din păcate, tot mai mulți sălăjeni se tratează cu antibiotice, medicamente care, luate fără a se ține cont de sfatul medicului sau farmacistului, pot cauza mari probleme de sănătate. Potrivit unor medici de familie din județ, numărul pacienților care solicită tratamente cu antibiotice crește îngrijorător. Și mai îngrijorător este, potrivit Colegiului Medicilor Sălaj, că automedicația este practicată la scară largă, iar rețelele de socializare au devenit locul unde persoane neautorizate indică diferite tratamente cu medicamente care pot fi periculoase.

La fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce efecte nedorite. Potrivit Ministerului Sănătății, candidozele şi diareea severă pot astfel de consecințe ale unui tratament cu antibiotic. Mai mult, apare pe o scară tot mai largă rezistența bacteriilor față de antibioticele la care sunt expuse. Iar infecțiile determinate de bacteriile rezistente la antibiotice sunt mai greu de tratat, antibioticele folosite anterior nu mai sunt eficiente şi va nevoie de antibiotice mai toxice şi mai costisitoare; într-unele cazuri, rămân foarte puține soluții pentru tratamentul infecțiilor cu bacterii rezistente. Conform medicilor, dacă folosim antibiotice eronat sau când nu este nevoie de ele, atunci toate aceste riscuri apar fără a avea niciun beneficiu din administrarea lor. De aceea, ar trebui să recurgem la ele doar când ne sunt de folos, în acele infecții care răspund la tratamentul cu antibiotice. Pentru bacteriile care produc septicemii, rezultatele furnizate de aproape 20 de spitale din țara noastră indică în mod constant în ultimii ani (2012-2015) niveluri ale rezistenței mai mari decât cele din majoritatea statelor Uniunii Europene. S-au comunicat în ultimii ani cele mai mari niveluri ale rezistenței la principalele antibiotice utilizabile pentru stafilococul auriu, pentru Pseudomonas aeruginosa (piocianic) şi unele dintre cele mai mari pentru bacterii de spital precum Acinetobacter, Klebsiella pneumonie, dar şi pentru unii care produc infecții în afara spitalelor: Escherichia coli (principala cauză de infecții urinare), pneumococ (principala cauză de pneumonii, sinuzite, otite), enterococi.

Fotografie cu caracter ilustrativ

One Thought to “Sălăjenii, tot mai mari consumatori de antibiotice”

  1. […] Din păcate, tot mai mulți sălăjeni se tratează cu antibiotice, medicamente care, luate fără a se ține cont de sfatul medicului sau farmacistului, pot cauza mari probleme de sănătate. Potrivit unor medici de familie din județ, numărul pacienților care solicită tratamente cu antibiotice crește îngrijorător. Și mai îngrijorător este, potrivit Colegiului Medicilor Sălaj, că automedicația este practicată la scară largă, iar rețelele de socializare au devenit locul unde persoane neautorizate indică diferite tratamente cu medicamente care pot fi periculoase. La fel ca în cazul altor medicamente, utilizarea antibioticelor poate produce… Citeste mai mult […]

Leave a Comment