RAED ARAFAT: „Varianta Delta are un impact mult mai mare asupra tinerilor şi copiilor”

Varianta Delta a coronavirusului SARS-CoV-2 are un impact mult mai mare decât tulpinile precedente asupra tinerilor şi copiilor, o constatare făcută deja în Statele Unite, în timp ce în România au existat în ultima vreme două decese la persoane de 30 de ani, fără comorbidităţi, iar o fată de 25 de ani, de asemenea fără boli care să-i agraveze situaţia, este în terapie intensivă într-un judeţ aproape de Bucureşti, a declarat, ieri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, medicul Raed Arafat. El a spus că autorităţile din România se pregătesc deja cu mai multe locuri la terapie intensivă destinate copiilor, potrivit Digi24.

În comparaţie cu variantele trecute ale coronavirusului, „se văd mai mulţi copii şi tineri, cel puţin în Statele Unite, în terapie intensivă şi cu nevoie de oxigen la spital. Înainte, copiii făceau forme uşoare, fără niciun fel de problemă. Era extrem de rar să găseşti un copil într-un spital. În SUA, în urmă cu o săptămână, aveau 1.900 de copii în spitale şi 500 în terapie intensivă. Poate nu e o cifră aşa de mare pentru Statele Unite, dar înainte nu aveau aşa ceva. Asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenţi, pentru că varianta Delta are un impact pe vârsta tânără, pe copii, mai mare decât variantele trecute”, a subliniat Raed Arafat, ieri la Digi24.

„Este clar că varianta Delta are un impact mai mare pe tineri şi pe copii. Noi am avut, din păcate, două decese la 30 de ani, fără comorbidităţi, iar astăzi, vorbeam cu cineva de o fată de 25 de ani, fără comorbidităţi, care se află în terapie intensivă într-un judeţ aproape de Bucureşti. Sunt tineri care ajung în terapie intensivă. Unii dintre ei ajung într-o formă foarte gravă”, a spus şeful DSU.

În acest moment, situaţia îmbolnăvirilor la copii în România nu este îngrijorătoare, dar este posibil să ajungem la un număr mai mare, pentru că aşa s-a întâmplat în alte ţări. În Statele Unite, au ajuns la spital din cauza COVID-ului şi copii de 7 ani, de 6 ani şi chiar de 5 ani. Aceştia sunt copii care nu se pot vaccina şi de aceea trebuie protejaţi altfel – restul familiei să se vaccineze şi să respecte nişte reguli, a arătat Raed Arafat.

„Cum va evolua valul 4 al pandemiei depinde inclusiv de comportamentul nostru şi de respectarea regulilor de bază – mască, distanţare -, iar în plus, cine se vaccinează îşi face un bine, chiar dacă o face abia acum. Dacă faci Johnson&Johnson, în câteva zile ai imunitate”, a menţionat secretarul de stat.

El a spus că autorităţile române pun întotdeauna pe hârtie „the worst case scenario”, adică scenariul cel mai urât, şi se pregătesc pentru asta, inclusiv cu mai multe locuri de terapie intensivă pentru copii.

„Nu dau cifre. La acest moment, vedem cum urcă. 500 de cazuri pe zi şi 200 la ATI sunt gestionabile, problema este ce urmează, care va fi trendul pe care o să-l ia (valul 4 în România – n.r.). În Olanda, au urcat încet-încet şi brusc a urcat la 90 de grade graficul şi a crescut foarte mult numărul cazurilor. În alte ţări, a rămas mai controlabil. Vedem ce o să fie la noi. Între timp, am avut discuţii cu Ministerul Sănătăţii, cu managerii spitalelor, pe regiuni, cu directorii DSP, ca să fim pregătiţi, să pregătim inclusiv locuri pe Terapie Intensivă pentru copii, în caz că vom avea astfel de cazuri”, a declarat Raed Arafat.

Simptomele, în cazul infectării cu varianta Delta, nu sunt diferite, numai că apar efecte pulmonare mai grave, efecte care necesită îngrijiri mult mai avansate din punct de vedere medical şi terapie, dar e vorba de o terapie generală, pentru că nu există încă o terapie specifică, ţintită pe coronavirus, a explicat Raed Arafat.

„Se lucrează la asta şi dacă vom avea terapie specifică, aprobată – şi ştiu că este în testări o astfel de terapie – atunci o să avem două arme: o să avem vaccinul şi o să avem terapia. Dar la acest moment, unica armă pe care o avem este vaccinul şi terapia generală, cu medicaţie care nu este însă ţintită, specifică coronavirusului SARS-CoV-2”, a arătat secretarul de stat.

Prin urmare, vaccinarea, inclusiv la tinerii cu vârste la care pot să se vaccineze, rămâne o soluţie, „este arma pe care o avem în mână şi pe care o foloseşte toată lumea în acest moment”, a spus Raed Arafat.

În Israel, ţară cu o rată de vaccinare mare, sunt multe cazuri de infecţii, dar numărul celor care ajung în spitale şi în terapie intensivă este mai mic decât la precedentele valuri şi asta se datorează faptului că majoritatea oamenilor s-au vaccinat, a punctat secretarul de stat.

„Israelienii au luat şi decizia de a vaccina copiii între 3 şi 12 ani, înaintea restului lumii, dar ei au propriile analize şi au luat această decizie tocmai pentru că au văzut că este un impact pe aceste vârste”, a menţionat şeful DSU.

În ceea ce priveşte România, ea aşteaptă o eventuală aprobare din partea Agenţiei Europene a Medicamentului, inclusiv pentru doza a treia de vaccin, care probabil se va aplica în cazul persoanelor care au între 6 şi 8 luni de la a doua doză.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment