Raed Arafat: „Oamenii trebuie să se pregătească pentru o situație ce nu poate fi controlată în totalitate”

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a atras atenția la sfârșitul săptămânii trecute că în România sunt mai multe cazuri de coronavirus care nu au fost identificate.

”În acest moment toți trebuie să stea să se gândească. Vom trece prin perioade grele. România nu este o țară care stă într-o bulă separată. Să nu creadă lumea că numărul cazurilor confirmate înseamnă că atâtea sunt. Numărul cazurilor confirmate înseamnă că atâtea au fost confirmate. Pentru că ele pot fi și cazuri asimptomatice și cazuri cu simptome de răceală ușoară”, a spus Raed Arafat într-o emisiune live tv.

Arafat a mai explicat că populația trebuie să fie pregătită psihologic pentru criza ce va urma: ”Momentul în care ne aflăm acum e extrem de important. Depinde de cum ne comportăm acum ce va fi mai departe. Avem o categorie de oameni care spune că nu e chiar așa. Nu o să pățim nimic. Vorbim de o boală serioasă, de un virus care se transmite ușor și de oameni vulnerabili. Ce s-a întâmplat ieri (sâmbătă, n. red) ne-a forțat să dăm un mesaj Ro-Alert în toată țara. Lumea să înțeleagă că aceste măsuri sunt obligatorii. Vom trece prin perioade grele. Lumea să nu dispere. La un moment dat vom învăța să trăim cu acest virus. Până atunci, trebuie să învățăm să ne schimbăm modul de viață”. Șeful DSU a avertizat că situația de criză poate dura chiar și două luni și că nu va fi ceva de care vom scăpa într-o săptămână.

”Lumea trebuie să se pregătească psihologic pentru acest lucru. Nu putem spune populației să stea liniștită, că totul va fi perfect pentru că e o situație pe care nu o putem controla sută la sută. Eu cred că, din această situație, pentru următorii ani, lumea va învăța multe lucruri. Lumea se va schimba. Acum ne dăm seama ce am neglijat, că nu am fost pregătiți, chiar dacă astfel de pandemii erau așteptate”, a spus a mai spus doctorul Arafat.

Foto: Raed Arafat în vizită la Zalău, aprilie 2019.

Leave a Comment