Pacienții Spitalului județean pot beneficia de examinări medicale cu ajutorul imagisticii 3D

Printr-o investiție a Consiliului județean de peste 539.000 lei, finanțată de la bugetului județului, pacienților Spitalului Județean de Urgență din Zalău le este oferită, începând din această toamnă, posibilitatea de a beneficia de examinări medicale cu ajutorul imagisticii 3D. Este vorba despre un sistem Rx mobil care, pe lângă faptul că reduce considerabil expunerea la raze X atât pentru pacient, cât şi pentru personalul medical, realizează examinări medicale cu ajutorul imagisticii digitale în proceduri endoscopice, urologice, de terapie a durerii, ortopedice, neurologice, vasculare, cardiologice și traumatologice.
Sistemul echipamentului medical achiziționat permite așadar, o largă diversitate de vizualizări clinice precum vizualizarea oaselor, vizualizarea vaselor și țesuturilor moi, a implanturilor dar și a instrumentelor chirurgicale. Prin capacitatea sa de a genera vizualizarea în felii de tip CT (computer tomograf) şi chiar cea în volume 3D în timp real, acesta reduce rata a două intervenţii chirurgicale iar procesele şi rezultatele pot fi verificate în timpul intervenţiei, medicul putând reacţiona întotdeauna direct.
Până la momentul dotării Spitalului județean cu acest echipament medical modern, pacienții aveau la dispoziție aparatura ce oferea proiecţia comună 2D, nu la fel însă de precisă în oferirea de informații medicale ca proiecția 3D, care reduce riscul expunerii la o a doua intervenție chirurgicală prin acestă precizie mult îmbunătățită a controlului medical.
Spre exemplu, doar în ceea ce privește intervențiile chirurgicale realizate în secția de ortopedie a Spitalului județean în anul 2018, din cele peste 1300 de intervenţii chirurgicale efectuate, 60% (780 intervenţii) au necesitat folosirea aparaturii medicale de proiecție 2D. De la începutul anului 2019 şi până în prezent, în cadrul aceleiași secții medicale s-au efectuat 969 intervenţii chirurgicale, pentru 580 dintre acestea fiind necesară utilizarea echipamentului imagistic de proiecție 2D.
Condițiile mai bune și mai sigure de îngrijire a pacienților, precum și o mai mare acuratețe a diagnosticului, alături de condiții de tratament cât mai puțin invazive reprezintă obiectivul demersurilor de dotare cu echipamente și aparatură medicală a Spitalului Județean de Urgență din Zalău, în intervalul 2018-2019 fiind promovate proiecte în acest sens în valoare de peste 40.800.000 lei, cu finanțare neramursabilă (fonduri europene), de la bugetul județului și alocări de la bugetul de stat (Ministerul Sănătății).
M. S.

Leave a Comment