Poliția Locală Zalău – bilanțul activității în sezonul estival trecut

Deși activitatea polițiștilor locali a fost și a rămas, în continuare, un subiect de discutii și controverse pentru cetățeni, atât prin modul în care acționează, prin dotare, cât și prin numărul insuficient de efective și eficiența acțiunilor, polițiștii locali au fost la datorie pe toată perioada sezonului estival, pentru siguranța cetățenilor, integritatea lor și a bunurilor, pentru siguranța patrimoniului orașului și în general, pentru menținerea unui climat de liniște și ordine publică. Nu au fost puține situațiile în care polițiștii locali zălăuani au depistat răufăcători și au constat infracțiuni flagrante, multe dintre ele grave, au intervenit în conflicte spontane care se puteau finaliza cu consecințe grave sau au acționat ferm pentru aplanarea unor situații critice, având în vedere faptul că municipiul Zalău nu mai este de multă vreme orașul sigur și liniștit pe care îl știam în urmă cum mai mulți ani.

Deși activitatea polițiștilor locali din Zalău este rar prezentată opiniei publice, pentru că nu există comunicate din partea Primăriei și nici buletine de presă care să facă cunoscută activitatea acestor  lucrători, trebuie știut faptul că polițiștii locali zălăuani, deși sunt într-un număr insuficient față de adevăratele nevoi ale unui municipiu reședință de județ, au o activitate care nu poate fi trecută cu vederea. Cu toate controversele și neajunsurile care există, Zalăul are nevoie de activitatea ploițiștilor locali, iar autoritățile ar  trebui să se aplece mai mult și mai atent și asupra nevoilor, dar și a lipsurilor, a pregătirii continue a celor 54 de oameni care muncesc în această instituție, pentru că orice investiție în în dotare, pregătirea lucrătorilor, în Dispecerat sau oricare alt domeniu de activitate al acestei instituții înseamnă de fapt o investiție în siguranța zălăuanului. De menționat este faptul că tot personalul Poliției Locale Zalău (polițiștii din teren, dispecerat etc) este alcătuit din 54 de lucrători.

Am solicitat Primăriei Zalău un bilanț al activității în sezonul estival 2018 al Poliției Locale, astfel încât să vă putem prezenta concret și obiectiv, activitatea acestor polițiști. Atribuţiile Poliţiei Locale sunt stabilite prin Legea 155/2010, intrată în vigoare în 1 ianuarie 2011. În mod concret, poliţiştii locali au atribuţii în opt domenii principale: ordine şi linişte publică, precum şi paza bunurilor; circulaţia pe drumurile publice; disciplina în construcţii şi afişajul stradal; protecția mediului; activitățile comerciale; evidența persoanelor; infracțiuni flagrante; acţiuni comune cu Poliţia Română şi Jandarmeria. Poliția Locală a municipiului Zalău, instituție aflată în subordinea Primăriei Zalău, În perioada 1 iulie – 22 septembrie 2019, agenții Poliţiei Locale au acţionat pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, păstrarea curăţeniei, identificarea persoanelor care parchează autovehicule  în alte locuri decât cele special amenajate, combaterea actelor de cerşetorie si a comerţului stradal, pentru depistarea şi identificarea  societăţilor comerciale care nu respectă orarul de funcţionare afişat la intrarea în unitate, precum şi menţinerea unui aspect civilizat al arterelor pietonale şi a pieţelor din municipiu. Au fost  aplicate  un  număr de 1.078 sancţiuni  contravenţionale (551 cu amendă şi 527 cu avertisment scris), în  valoare  totală  de aproximativ 170.000 de lei. Astfel, această sumă (aproximativ 40.000 de euro) a ajuns, în ultimele trei luni și jumătate, la buget).

“S-a urmărit  prevenirea şi combaterea actelor de încălcare a normelor legale  privind circulaţia, oprirea, staţionarea şi parcarea  tuturor categoriilor de autovehicule, astfel, conform  HCL 170/2007, modificată, OUG 195/2002, HCL 165/2018 sau în baza altor acte normative, s-au întocmit 613  invitaţii sau somaţii scrise unor conducători auto care au parcat autoturismele  neregulamentar pe domeniul public – trotuare, locuri destinate spatiilor verzi, sau care au încălcat alte prevederi legale”, se arată în raportul instituției, transmis de municipalitate la solicitarea cotidianului Magazin Sălăjean.

La dispeceratul Politiei Locale au fost primite, telefonic, un număr de 865 sesizări, din care 681 au fost rezolvate operativ, iar  184 au fost trimise spre soluţionare altor instituţii. În această perioadă, polițiștii locali au intervenit în 34 situații, în urma mesajelor primite de la ISU Sălaj. Au fost conduse la sediul Poliţiei Locale pentru identificare un număr de 41 persoane suspecte, depistate cu ocazia unor acţiuni sau controale, precum şi cele care au refuzat să se legitimeze cu actul de identitate ori să dea relaţii pentru stabilirea identităţii lor; Personalul Poliţiei Locale care îşi desfăşoară activitatea în dispecerat a sprijinit lucrătorii SADP, care au solicitat datele de identificare ale unor proprietari de autovehicule care au săvârşit contravenţii în parcările publice cu plată. Astfel, în această perioadă au fost verificate  şi comunicate datele a 1.204  proprietari.

Dispeceratul Poliţiei Locale a trimis echipajele din teren la unităţile de învăţământ unde  s-au declanşat sistemele de alarmă efracţie, în 58 cazuri  (şcoli sau grădiniţe), fără a constata probleme de efractie. Au sprijinit SC Citadin SRL, Uzina Electrică, SADP, Compania de Apă, SC Electrica, societatea care reabilitează strada 22 Decembrie 1989 sau alte unități în vedera executării unor lucrări de asfaltare, marcaje rutiere, toaletări sau alte activități desfășurate de aceștia.

Potrivit datelor prezentate de Poliția Locală Zalău, în acestă perioadă au fost asigurate măsuri de ordine sau fluidizare a traficului rutier, cu ocazia unor evenimente cultural – sportive. De asemenea, în aceasta perioadă  s-a dispus măsura ridicării a patru vehicule cu tracțiune animală, oprite de polițiștii locali pe raza Municipiului Zalău. Au fost predate poliției, în vederea efectuării cercetărilor, trei persoane suspecte de săvârșirea de infracțiuni (furt, tâlhărie, distrugere). Doi minori lăsați fără supraveghere au fost predați la Centrul de Servicii Sociale nr. 1 Zalău. O persoană, care a fost surprinsă că apelează la mila publică folosindu-se de copil minor, a fost predată la CSS 1 Zalău, iar copilul minor a fost reținut în vederea desfășurării unei anchete de cei de la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sălaj.

Amenzile aplicate cerșetorilor (153) au depășit 15.500 de lei, cele pentru cei care au consumat băuturi alcoolice în locuri publice și au făcut scandal s-au ridicat la aproape 2.500 de lei. Cei care au refuzat să se legitimize au primit amenzi în valoare de peste 7.000 de lei, iar cei care au aruncat gunoiul în alte locuri decât cel special destinat au primit amenzi de peste 2.500 de lei, acestora adăugându-se amenzile pentru cei care au răscolit și împrăștiat gunoiul lângă pubelele din jurul blocurilor, amenzile pe acest segment însumând , în doar trei luni, peste 31.000 de lei. Șoferii care au parcat neregulamentar au fost în număr de 74 și au primit amenzi de peste 14.500 de lei iar cei care au staționat neregulamentar au fost amendați cu amenzi în cuantum de  peste 2.600 de lei. Au mai fost, de asemenea, sancționați cu amenzi ce au depășit 5.100 de lei comercianții certați cu legea, dar și cei care au lipit afișe fără a avea autorizație, în locuri nepermise, amendați, de asemenea, cu peste 5.100 de lei. Cele mai multe amenzi le-au primit șoferii care au oprit autovehiculele neregulamentar, cuantumul sancțiunilor depășind, în perioada de timp menționată, suma de 32.400 de lei.

 

Alte articole

14 Thoughts to “Poliția Locală Zalău – bilanțul activității în sezonul estival trecut”

 1. Anonim

  Numai ratatul de Eduard Farcas nu vede decat prostiile din capul lui. Daca nu sunt probleme le creaza el cu mintea lui limitata si perversa.

  1. Eduard Farcas

   un ratat, betiv si violator !
   cum sta cu atatea dosare penale pe cap?
   dar poate ca el este doar varful piulii , cel impins in fata de unii sefi din primaria Zalau
   se stie ca omul are intrare la primar oricand vrea el, nu intri in audineta cu lunile la primar, dar il vezi pe gunoi ca intra oricand si se mai si lauda cu asta

 2. Anonim

  Asa este! Acestor oameni nu le prezinta nimeni niciodata activitatea! De parca nici n ar exista. In schimb, de la jandarmi, daca prind un minor caa furat o bicicleta sau confisca trei crengi, fac buletine de presa de Doamne feri! Asta inseamna o presa echidistanta si care sa informeze corect cetatenii, nu dupa cum au unii interesele si cum se fac cartile politice. Va felicit!

 3. Anonim

  Celor de la Politia Locala le este INTERZIS sa dea communicate de presa ! Doar primaria poate sa dea !
  Deci nu asteptati sa aflati ceva de la ei !
  Este stiut faptul, ca de cand au venit PSDisti la putere, doresc sa-si puna omul lor la conducerea Politiei Locale ! Si asta dupa obiceiul lor, sa fie unul NUMIT temporar, sa poata fi tinut sub control. Caci PSdul are resurse destule de prosti si slugarnici. Care ar transforma Politia Locala in Politia PSDista ! Ce mandu ar fi Ciunt si mai ales BALAJEL – – -, sa poata face ce vrea el si cum vrea el ! Cum ar stabili el pe cine si cum sa sanctioneze! Ar fi raiul PSDist la putere !
  Nu se lauda Ciunt si Balejel, cand au ajuns la primarie, ca Politia Locala o sa fie la cheremul lor. Ca ei o sa faca legea in oras !
  Este o lupta surda data de politisti Locali cu primaria. Le-au fost taiate fondurile, nu mai au bani nici sa se pise in centru, si cel mai fain este ca NU AU VOIE SA SE PLANGA !
  Si bonus la toate astea, nu e luna sa nu o dea unul de la ei cu bota in balta. Desi de multe ori, este si o problema de comunicare. Mai ales cand informatiile se scurg doar dintr-o directie si nu ai nici dreptul la replica.
  p.s nu sunt politist, dar beau o palinca cu unul dintre „burtosi” de la ei 🙂

 4. Coco Jibou

  Verificați ce v-am rugat! Grădina asta a mai avut-o Jiboul și se duce. Păcat. Faceti o anchetă jurnalistică și-o să vedeți ce mari fraude se fac! O comisie de audit,curtea de conturi,nimeni nu se sesizează…? Măcar un jurnalist să pună piciorul în prag astfel Grădina va dispărea datorită mafiei Sicora.

 5. Anonim

  Vai de capul lui Fărcaș. A fost dat afara de la toate ziarele mai mult sau mai puțin locale sau importante. Inclusiv de la aceasta fituica de doi lei on-line după ce a fost acuzat de viol asupra unei colege.

  1. Anonim

   Cică nu a fost viol. Era prea beat ca să poată face ceva kalumea

 6. Anonim

  Dacă a fost acuzat de viol la acest ziar cum de mai lucrează acolo? Ce angajator mai permite acest lucru? In ce tara trăim?

 7. g3o

  Eduard Farcas lucreaza la fituica hartie igienica Ziar de Salaj, al carei patron este alt gunoi numit Liviu Alexa, mai nou si presedinte psd Cluj!

 8. Anonim

  Felicitări redacției. Am văzut ceea mai frumoasa cenzura la un comentariu. A tăiat exact cât trebuie și nu tot comentariu

 9. Anonim

  Asociația profesionala a ziariștilor ar trebui sa se delimiteze public de un asemenea pseudoziarist ca Farcas

 10. Anonim

  Diun pacate si unii tineri,,politicieni” il platesc pe FARCAS sa ii promoveze

  1. Anonim

   vedeti pe unde isi petrece veacul, pe ce terase consuma alcool si vediti ce articole scrie dupa aceea.
   De ce credeti ca I-a luat apararea la proxenetul cu terasa care este fest amendat de politie?

 11. Anonim

  Il plateste cam toata lumea pe care o lauda pe aceasta fituica. Din asta traieste. Plata nu este doar in bani.

Leave a Comment