O nouă tranşă de vaccinuri antihepatice va ajunge în Sălaj la sfârşitul lunii

 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj va primi la sfârşitul acestei luni o nouă tranşă de vaccinuri antihepatice, destinate imunizării nou-născuţilor. „Luna aceasta ne descurcăm cu dozele pe care le avem, respectiv cele primite la începutul lunii septembrie. Acestea au fost distribuite în maternităţile din judeţ, iar o parte dintre copiii rămaşi nevaccinaţi au fost recuperaţi. Spre sfârşitul lunii urmează să mai primim o tranşă, însă deocamdată nu cunoaştem câte doze ne vor fi livrate”, a explicat directorul instituţiei, Ligia Marincaş. Oficialul DSP Sălaj a ţinut să sublinieze faptul că vor fi imunizaţi şi restul nou-născuţilor, întrucât există o schemă de recuperare, recomandându-le părinţilor să aştepte. „Farmaciile au o reţea privată, însă având în vedere că există o schemă de recuperare, eu recomand ca părinţii să aştepte, vor exista doze suficiente. Plus că administarea vaccinului nu este obligatorie imediat după naşterea copilului, poate fi făcută şi în lunile următoare, nu există riscuri”, a mai completat Ligia Marincaş.
La începutul lunii septembrie, DSP a primit circa 600 de doze de vaccin hepatitic B, după ce întârzierea organizării licitaţiilor de către Minister a determinat o criză a acestor vaccinui, resimţită de altfel şi în Sălaj, unde, peste 300 de nou-născuţi au rămas neimunizaţi împotriva hepatitei B. “Copiii care nu au fost vaccinaţi la naştere în maternitate vor fi recuperaţi prin cabinetele medicilor de familie, în perioada imediat următoare. Numărul de doze distribuite judeţului nostru este de 600 de doze, care acoperă, estimativ, necesarul de vaccin pentru două luni calendaristice”, preciza la acea vreme directorul DSP Sălaj.
În toamna anului precedent, însă, stocul de vaccin antihepatic existent în Sălaj a fost atât de mare încât DSP Sălaj a asigurat o tranşă de vaccinuri colegilor de la Satu Mare. Potrivit sursei citate, în judeţul Sălaj necesarul lunar este de 170-200 de doze.Vaccinul antihepatic B face parte din programul naţional de imunizări obligatorii la copii şi este administrat nou-născuţilor după naştere, în maternitate. Vaccinul are drept scop imunizarea bebeluşului împotriva infecţiilor cauzate de virusul hepatitei B.

Leave a Comment