În Sălaj, numărul avorturilor este în scădere

 

 

Numărul sălăjencelor care fac avort este în scădere. Cel puţin aşa reiese din statistici. Din datele Direcţiei pentru Sănătate Publică (DSP) Sălaj, reiese că, de la an la an, că tot mai puţine sălăjence apelează la acestă metodă. O mare parte dintre cele care recurg la avort sunt tinere. Potrivit unei statistici întocmite de DSP Sălaj, tinerele au vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani.
Numărul sălăjencelor care au trecut pragul ginecologilor, anul trecut, pentru a face întrerupere de sarcină a fost de peste 130, înregistrându-se astfel cu 230 de cazuri mai puţine faţă de anul 2011. Potrivit raportului anual întocmit de DSP Sălaj, în 2011, au fost înregistrate 364 de întreuperi de sarcină, din care 275 au fost efectuate în spitalele publice, iar 90 în cabinete sau clinici private.
Conform aceleaşi surse, în anul 2012, din cele 134 de avorturi înregistrate, 60 au fost efectuate în spitalele publice, iar 74 de sălăjence au apelat la cabinetele ginecologice private pentru a renunţa la sarcină. Cele mai multe tinere care au apelat la această metodă au avut vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani, respectiv 20, urmate de sălăjencele din grupa de vârsta 25-29 de ani. Potrivit sursei citate, din cele 74 de cazuri înregistrate anul trecut la cabinetele ginecologice private din judeţ, 42 au fost avorturi la cerere, iar în 32 de cazuri a fost vorba de avort incomplet, iar din cele 60 de întreruperi de sarcină efectuate în spitalele publice, 33 au fost la cerere, iar 27 au fost avorturi incomplete.
În primul trimestru al acestui an, potrivit evidenţelor DSP Sălaj, 49 de sălăjence au trecut pragul cabinetelor ginecologice pentru a renunţa la sarcină, 34 de astfel de cazuri figurează în evidenţele spitalelor publice, iar 15 au fost efectuate în cadrul cabinetelor private.
Deşi cifrele ar putea fi îmbucurătoare, nu toate întreruperile de sarcină sunt înregistrate, o parte dintre sălăjence preferând cabinete private, care nu sunt cuprinse în statistici.

Alte articole

Leave a Comment