Nemulţumiţi de finanţare, Doar 40 la sută dintre stomatologi vor semna contractele cu Casa de Asigurări

 

Ofertă fără acoperire. Aşa este catalogată de către stomatologii sălăjeni asistenţa stomatologică inclusă în pachetul de servicii medicale de bază. „Este un pachet mic, limitativ, prin care nu se asigură servicii de calitate. Nici profilaxia şi nici tratamentele nu sunt asigurate în totalitate. Prin alocarea unei sume de 60 de milioane de lei pentru stomatologie, pe ţară, din punct de vedere al acoperirii serviciilor, nu se asigură mai nimic”, a explicat Corin Penciuc, preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Sălaj.
În principal, în pachetul de bază sunt incluse servicii de urgenţă, iar pentru tratarea diferitelor afecţiuni pacienţii vor fi nevoiţi să scoată bani din buzunar. Copiii cu vârste cuprinse între şase şi 14 ani vor beneficia doar o dată la doi ani de o consultaţie, inclusiv de tratarea unei carii. Persoanele trecute de 65 de ani, cu venituri sub 740 de lei, pot beneficia de o proteză acrilică o dată la 5 ani. Extracţiile dentare sau tratamentul unei infecţii, adică servicii stomatologice de urgenţă, mai sunt incluse în pachet.
„Contractul cadru există, însă normele de aplicare încă nu au fost publicate. Teoretic, acest lucru ar trebui să se întâmple până în 15 februarie, ca începând din 1 martie să poată fi încheiate contracte cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Aşteptăm să vedem tarifele, însă dacă suma alocată lunar va fi sub 2.000 de lei nu se va rezolva mai nimic”, a mai spus Corin Penciuc. Potrivit medicului sălăjean, în aceste condiţii s-ar putea ca doar 30-40 la sută dintre stomatologii sălăjeni să încheie contracte cu Casa. Anul precedent, în aprilie, stomatologia a rămas fără finanţare de la Casa de Asigurări, pacienţii fiind nevoiţi să plătească orice serviciu. În Sălaj, la momentul respectiv, circa o treime din medicii stomatologi avea încheiate contracte. „Aproximativ 28 de stomatologi erau în relaţii contractuale cu Casa, din care, au renunţat, pe parcurs, la contract şase-şapte medici. Suma decontată lunar era foarte mică, în condiţiile în care nu acoperea cheltuielile contractului pe care medicii îl încheiau. Plus că pentru a putea intra în relaţie contractuală cu CAS, fiecare medic trebuia să achite 1.000 de lei pentru a fi evaluat, deşi era interesul statului să aibă parteneri în asigurarea serviciilor medicale stomatologice. Taxa există şi în prezent, deşi s-a cerut eliminarea acesteia”, a precizat preşedintele Colegiului Stomatologilor din Sălaj.

2 Thoughts to “Nemulţumiţi de finanţare, Doar 40 la sută dintre stomatologi vor semna contractele cu Casa de Asigurări”

  1. Anonim

    Poarte ar fi mai bine sa se discute despre presedintele cmdr pe tara si sa se spuna despre modul in care a tratat problema aceasta i anul 2013, precum si detaliile legate de sediul central al institutiei,certificatele de membru, organizarea evenimentului arc peste timp, etc. Ah si despre incompatibilitatile doamnei presedinte, prorector, membru cnatdcu…. si multe altele

  2. Anonim

    Dar la zeci si chiar sute de miilioane de lei ce garantie de calitate asigura nu medicii,ci tehnicienii stomatologi.Unul din ei care e si mahar presatator de servicii tehnice medicale mi-a linistit sotia ca oricum nu-I da garantie mare si nu e unde sa te adresezi ca tot la el ajungi.E sef!intre ei!

Leave a Comment