Medicii de familie vor putea deschide și puncte de lucru secundare

Cabinetele de medicină de familie își vor putea deschide puncte secundare de lucru în anumite localități din țară, după cum stipulează o propunere legislativă ce a primit recent votul favorabil al senatorilor. Dacă va ajunge să fie aplicată, modificarea va permite accesul mai multor români la acest tip de servicii medicale.

Dacă propunerea legislativă pentru modificarea art.75 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii va fi adoptată în Parlament, mai mulți pacienți, în special din zona rurală, vor beneficia de servicii medicale de familie. Proiectul de act normativ a trecut miercuri de votul senatorilor și urmează să intre și în dezbaterea deputaților. Pentru a se putea aplica, proiectul de act normativ are nevoie și de votul favorabil al deputaților, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.

Astfel, potrivit proiectului legislativ, medicii de familie vor avea posibilitatea de a deschide, pe lângă un cabinet principal, un punct secundar de lucru. Acest punct secundar de lucru se poate deschide la cel mult 15 kilometri față de cabinetul principal. Deschiderea acestuia este condiționată de lipsa unui astfel de cabinet de medicină de familie din respectiva localitate. Concret, medicii de familie vor putea deschide un cabinet într-o localitate doar dacă nu mai există un alt asemenea cabinet în acea localitate.

Pe lângă condiția de mai sus, medicii de familie care deschid puncte secundare de lucru trebuie să asigure la acestea un program fracționat de minimum zece ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste aceasta, adică acel cabinet de medicină de familie trebuie să fie deschis timp de cel puțin 40 de ore pe lună.

Prin adoptarea acestei propuneri legislative li s-ar oferi, precum medicilor din alte specialități sau anumitor cadre universitare, și medicilor de familie posibilitatea de a presta servicii suplimentare față de norma de bază prin act adițional la contractul existent cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate.

Inițiatorii consideră că ceea ce trebuie urmărit după introducerea acestei măsuri „va fi scăderea numărului de localități din mediul rural care nu dispun de serviciu de medicină de familie, prin punerea la dispoziția pacienților a acestei facilități, cel puțin 10 ore pe săptămână”.

Alte articole

Leave a Comment