În plină criză a vaccinurilor pentru bebeluşi, DSP Sălaj are în stoc vaccin hexavalent

În timp ce în unele judeţe, de mai bine de o lună, unul dintre vaccinurile obligatorii pentru bebeluşi nu se mai găseşte în cabinetele medicilor, autorităţile sălăjene dau asigurări că nu există astfel de probleme în judeţ. Este vorba despre vaccinul hexavalent, care ajută la prevenirea a şase boli: hepatită B, poliomielită, difterie, tetanus, tuse convulsivă şi câteva tipuri de infecţii respiratorii. Încă din decembrie, o parte dintre direcţiile judeţene de sănătate publică din ţară nu au mai putut distribui serul de imunizare.
În schimb, în prezent, în Sălaj există câteva zeci de doze pe stoc. „În ceea ce priveşte vaccinul hexavalent, pentru luna decembrie au fost acoperite toate solicitările, iar în teren, respectiv în cabinetele medicilor există în prezent doze. Totodată, în depozitul instituţiei mai avem aproximativ 65 de doze de vaccin hexavalent. Întotdeauna se păstrează o anumită cantitate pentru a putea distribui, ulterior, acolo unde este necesar. În ceea ce priveşte luna ianuarie, urmează să vedem câte vaccinuri vom primi. Deocamdată, nu avem probleme cu acest vaccin în judeţ”, a declarat Ligia Marincaş, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.
Vaccinul hexavalent se administrează nou-născuţilor de mai multe ori, la 2, 4 şi 11 luni şi protejează împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, hepatitei B, poliomielitei şi bolilor infecţioase transmise de Haemophilus influenzae tip b (o bacterie care poate provoca meningită şi care pătrunde în organism prin nas şi faringe).

Alte articole

Leave a Comment