Februarie va aduce gripa peste noi

 

 

În această iarnă, Sălajul a scăpat, deocamdată, de gripă şi norocos s-a dovedit şi sezonul rece trecut, când niciun sălăjean nu a fost depistat cu această boală. Din păcate, pentru luna februarie, reprezentanţii Institutului Cantacuzino anunţă un val de gripă care va lovi România. În străinătate, au fost raportate deja astfel de cazuri în Franța, Danemarca, Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii, unde s-au înregistrat şi foarte multe decese. „Aşteptăm ca în două, trei săptămâni să apară şi în zona ţării noastre o evoluţie epidemică. Va fi epidemie de gripă care va însemna bolnavi izolaţi la domiciliu, internări în spital, solicitări la ambulanţă, consum mare de medicamente”, a spus Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Gripă din Institutul Cantacuzino.

Pentru a se imuniza împotriva acestei boli, specialiştii recomandă vaccinul antigripal, la nivel naţional fiind în plină desfăşurare o campanie gratuită de vaccinare de genul celor derulate iernile trecute. Sălajul a primit în acest sens peste 17.000 de doze de vaccin şi, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, peste 8.000 de sălăjeni s-au vaccinat de la jumătatea lunii noiembrie (când campanie a debutat în judeţ) şi până în prezent. Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că din cei totalul de sălăjeni care au fost vaccinaţi, peste 3.800 sunt persoane cu vârste peste 64 de ani.

Complicațiile gripei pot duce și la decese, boala răspândindu-se cel mai uşor în spaţiile aglomerate – mijloace de transport în comun, școli ori spitale. Ultima pandemie de gripă a fost înregistrată în iarna 2009-2010, sezonul rece trecut fiind blând în ceea ce priveşte această boală.

 

Regulile de igienă trebuie respectate strict

 

Pentru a evita îmbolnăvirile de sezon, populaţia trebuie să respecte câteva reguli simple. Astfel, trebuie acoperite nasul şi gura cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului, iar batistele nu trebuie în niciun caz împrumutate altor persoane. Mâna nu trebuie dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun, iar contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc., n.r.) trebuie evitat. De asemenea, specialiştii recomandă evitarea, pe cât posibil, a aglomeraţiilor, iar persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei trebuie izolate de restul familiei. Acestea trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.
Totodată, d
acă o persoană are febră şi semne de infecţie respiratorie (tuse, dureri de cap, greutate la respiraţie, dureri musculare, n.r.) trebuie să se prezinte de urgenţă la medicul de familie, iar în lipsa acestuia la un spital de boli infecţioase.

Ceaiuri, nu medicamente

Nu lipsit de importanţă este consmul de alimente sănătatose, bogate în vitamine, precum şi consumul de lichide, înainte de administrarea unor tratamente strict medicamentoase. Acest lucru este cu atât mai important cu cât, potrivit unor statistici realizate de Comisia Europeană, peste jumătate de români iau în mod curent antibiotice, peste 15 la sută din ei fără a avea o reţetă medicală. În locul acestor substanţe farmaceutice, este mai indicat tratamentul cu „antibioticele naturale”, respectiv cu plante medicinale, vitamine şi ceaiuri. Există atât plante, cât şi produse naturale care au o mare putere antibiotică, diferenţa dintre antibioticele de sinteză şi cele naturale constând în faptul că acestea din urmă nu dau reacţii adverse şi pot fi administrate nu doar în tratarea infecţiilor, dar şi în prevenirea lor.

 

 

Leave a Comment