Februarie – „Luna naţională de prevenire a cancerului”

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj desfăşoară, împreună cu partenerii, o campanie de informare, educare şi comunicare, în această lună care a fost declarată „Luna naţională de prevenire a cancerului”. De altfel, din 4 februarie se marchează Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, care militează, mai ales, pentru „accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii de tratare a bolii”. Sloganul de anul acesta este „Noi Putem. Eu Pot”.

Scopul acestei campanii este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare a cancerului în rândul publicului larg şi prin impulsionarea guvernelor spre a lua măsuri suplimentare împotriva bolii.

În acest context, în acestă lună, vor fi organizate activităţi de informare şi educare în unităţi de învăţământ, precum şi în rândul populaţiei din mediul rural, discuţii interactive şi vor fi distribuite materiale informative, în campanie fiind implicaţi asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului (Union for International Cancer Control, UICC), organizaţie neguvernamentală care uneşte comunitatea de luptă împotriva cancerului în vederea reducerii poverii globale prin cancer, promovării echităţii şi integrării controlului cancerului în agenda mondială pentru sănătate şi dezvoltare.

Reprezentanţii DSP Sălaj au mai precizat că, în prezent, 8,2 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza cancerului, în întreaga lume, iar, dintre aceştia, 4 milioane mor prematur (la vârste între 30 şi 69 de ani).

„Trebuie întreprinse acţiuni urgente pentru a creşte gradul de conştientizare asupra cancerului şi dezvoltarea unor strategii practice pentru a aborda povara prin cancer, deoarece inegalităţile globale în privinţa accesului la prevenire, tratament şi îngrijiri paliative sunt în creştere exponenţială”, mai informează DSP.

În România, campania este coordonată de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Leave a Comment