Din 1 august, cardul de sănătate este obligatoriu

 

Sălăjenii care merg la medic vor trebui să prezinte obligatoriu, începând cu 1 august, cardul de sănătate sau o adeverinţă eliberată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj, pentru a beneficia de servicii medicale gratuite.
Potrivit oficialilor CJAS Sălaj, la sediul instituţiei sunt în prezent 372 de carduri de sănătate rămase nedistribuite, asiguraţii în cauză fiind aşteptaţi să-şi ridice documentul pe baza actului de identitate.
În Sălaj, oficial, distribuirea cardurilor de sănătate s-a încheiat în luna noiembrie 2014, poştaşii având de livrat peste 156.000 de astfel de documente. Peste 4.000 de carduri de sănătate au fost returnate la momentul respectiv Casei Judeţene, întrucât destinatarii fie nu au fost găsiţi acasă de către poştaşi, fie şi-au schimbat domiciliu. Ulterior, documentele au fost distribuite atât prin intermediul medicilor de familie, precum şi prin Casă.

Asiguraţii fără card îşi vor plăti consultaţia
Cardul naţional de sănătate reprezintă codul de acces pentru toate sistemele informatice folosite la nivelul Casei Naţionale, iar în teritoriu al caselor judeţene. Conţine date minime legate de asigurat, respectiv nume, prenume, codul de identificare a cardului, codul de identificare a asiguratului şi termenul de valabilitate al documentului, care este de cinci ani. În acelaşi timp, cardul reprezintă confirmarea prestării serviciilor medicale în sistemul de asigurări de sănătate. Este distinct faţă de cardul european, acesta va fi folosit doar pe teritoriul ţării. “Este util pentru dovedirea calităţii de asigurat şi înlocuieşte adeverinţa de asigurat şi celelalte documente, care, în absenţa adeverinţei puteau fi folosite de către persoana care avea nevoie de servicii medicale. Prin acest mijloc se înlătură unele deficienţe care atestă sau nu calitatea de asigurat a persoanei respective atunci când apelează la un serviciu medical”, au menţionat reprezentanţii CJAS Sălaj. Totodată, modul de tipărire, de imprimare şi de distribuire a cardurilor va fi unul permanent. “Pentru o persoană care împlineşte vârsta de 18 ani, Casa Naţională trimite, cu o lună înainte, Imprimeriei Naţionale datele de identificare pentru tipărirea cardului, document care va ajunge la destinatar tot prin intermediul serviciilor poştale. Deci, este un proces continuu pentru emiterea şi intrarea în posesia cardului”, a exemplificat sursa citată.
De asemenea, în cazul pierderii, deteriorării sau furtului cardului naţional de sănătate, Casa va elibera, la cererea asiguratului, o adeverinţă care să ateste calitatea de asigurat, valabilă 30 de zile, perioadă în care persoanei care nu se mai află în posesia cardului i se va emite un alt document, contracost.
Pe de altă parte, în momentul în care va deveni funcţională utilizarea cardului naţional de sănătate şi niciun serviciu medical, cu excepţia celui de urgenţă, nu va mai fi acordat fără acest document, persoanele care vor uita cardul acasă şi se vor prezenta la medic vor fi nevoite să scoată bani din buzunar pentru consultaţie.
La nivel naţional mai sunt de distribuit aproape 300.000 de carduri de sănătate, din cele peste 14 milioane emise. Printre aceste carduri se află şi cele ale asiguraţilor plecaţi la muncă în străinătate, care, probabil că le vor solicita în perioada concediilor pe care le vor petrece în ţară.

 

Leave a Comment