Dacă ar trebui să aleagă, medicul Alexandru Rafila ar prefera vaccinul AstraZeneca pentru imunizarea sa

Medicul Alexandru Rafila a fost întrebat la Digi24 care ar fi vaccinul pe care l-ar alege pentru imunizarea sa, dintre Pfizer, Moderna şi AstraZeneca, dacă ar avea această opţiune. Rafila a declarat că ar opta pentru AstraZeneca, pe care-l consideră un vaccin suficient pentru o persoană ca el, care a trecut deja prin infectarea cu Covid-19, relatează G4media.

„Aş alege vaccinul AstraZeneca, deşi momentan nu mă încadrez în categoria de vârstă recomandată în România, sub 55 de ani, dar cred că acest lucru se poate schimba până în martie, atunci când mă voi vaccina eu. Chiar dacă are o eficacitate mai mică decât celelalte două, cel puţin aşa arată primele studii, cred că este un vaccin suficient pentru cineva care a trecut deja prin boală. Eu am fost deja infectat cu coronavirus. Există studii care arată că la persoanele care au trecut prin boală într-un interval de trei până la şase luni s-ar putea să fie suficientă o singură doză, dar încă nu avem o certitudine în acest sens”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Medicul a precizat că propunerea existentă în Franţa, de vaccinare cu o singură doză, ar putea fi acceptată de OMS.

„Există pe masa guvernului francez o astfel de propunere şi vedem dacă va fi acceptată de către OMS şi comunitatea ştiinţifică şi trebuie să ţinem cont de toate aceste alegeri disponibile. E clar că toate vaccinurile au trecut prin nişte teste foarte riguroase, eficacitatea la Moderna şi Pfizer care arată că 95% dintre persoanele vaccinate nu au făcut boala şi vaccinul de la AstraZeneca unde au fost ceva mai modeste, în jur de 85%, dar nu la toate categoriile de vârstă, nu au fost incluse persoane cu vârstă foarte înaintată. Ce ne interesează este durabilitatea răspunsului imun, dacă se va observa că există diferenţe notabile între răspunsurile imune, vor deveni vaccinuri de primă opţiune. Depinde de individ, dar nu asta contează, ci cifrele pe un lot extins de indivizi”, a mai spus Rafila.

Sloturi de programare pentru vaccinarea cu Pfizer şi Moderna, disponibile de la jumătatea lui martie

„Cu Pfizer şi Moderna abia de la jumătatea lunii martie vor fi disponibile noi sloturi de programare, eu sper să rămână şi atunci la fel de ridicat interesul pentru vaccinare în România. Pe măsură ce a trecut timpul, interesul pentru vaccinare în alte ţări a scăzut”, a mai spus Alexandru Rafila la Digi24.

În ceea ce priveşte vaccinarea cu AstraZeneca, imunizarea debutează luni, 15 februarie. Programările au început încă de miercuri, iar în primele ore s-au programat în medie 179 de persoane/minut. Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca se face la grupa de vârstă 18 – 55 de ani, pentru persoanele eligibile din etapele I şi II.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment