Cu ce probleme te poți confrunta după nașterea naturală?

Corpul tău a trecut deja prin foarte multe schimbări în timpul sarcinii dar acesta, încă continuă să o facă chiar și după ce ai născut. Așadar ai nevoie de o îngrijire postpartum nu doar a copilul ci și a ta, pentru că încă pot apărea o serie de modificări la nivelul corpului tău. 

Dar înainte de îngrijirea în sine, trebuie să știi la ce te poți aștepta pentru a înțelege că sunt doar schimbări postpartum care pot fi adeseori normale. 

Iată care sunt cele mai comune schimbări  și ce poți face:

 

Contracții uterine

În primele zile după ce ai născut vei putea să experimentezi contracții uterine care se aseamănă cu crampele musculare. Rolul acestora este de a preveni sângerarea excesivă. 

Dacă ai avut parte de mai multe sarcini și nu ești la prima ta sarcină naturală acestea pot fi mult mai puternice dar medicul îți poate recomanda câteva analgezice care te pot ajuta. 

În cazul în care ai senzații febrile sau durere la nivelul abdomenului în momentul atingerii, acestea pot fi semne ale unei infecții uterine, deci este indicat să iei legătura cu medicul tău.  

 

Probleme urinare

După ce ai născut este normal să ai probleme cu urinarea, pentru că lezarea țesuturilor vezicii urinarea sau a uretrei pot determinarea urinarea cu dificultate. 

În plus teama că poți resimți anumite senzații dureroase te pot face să te abtii din a urina. De obicei aceste probleme se rezolvă de la sine, în câteva zile. 

Sarcina dar și nașterea au făcut ca țesuturile de la baza vezicii urinare să se  întindă și musculatura a devenit mult mai slabă la nivel de uretră și vezica urinară. 

Din acest motiv ai putea avea inclusiv simptome de incontinență urinară.  Aceste lucruri se rezolvă în aproximativ 3 luni în mod natural și te poți folosi de exerciții Kegel pentru a grăbi acest proces. 

Dacă  simptomele nu trec după 3 luni sau pur și simplu nu vrei să aștepți atât ar fi ideal să consulți un medic și să urmezi un tratament incontinenta urinara femei. Dacă eşti din Timișoara, îți recomandăm un consult la Doctor Cherecheș Lavinia la Profilaxia Timișoara.

Constipația

Dacă ai avut probleme în sarcină cu constipația acestea pot continua să existe chiar și după sarcină datorită faptului că te va durea perineul sau pentru că pot apărea hemoroizii. Acest lucru îți va crea stări neplăcute și s-ar putea să ai probleme în a avea scaun regulat. 

Pentru a te asigura că totul este ok, mănâncă alimente bogate în fibre și hidratează-te foarte bine. Te poți folosi chiar și de laxative, prescrise de medic sau chiar de tratamente pentru hemoroizi. 

 

Căderea părului

În general în timpul sarcinii părul tău devine mai bogat și mai gros datorită nivelului crescut de hormoni. În schimb după naștere  nivelul hormonilor revine la normal ceea ce înseamnă că procesul creșterii părului se reia. Astfel că părul tău se poate subția și chiar scădea în exces, pentru o perioadă de aproximativ 6 luni. 

În acest timp ai nevoie de foarte multe fructe și legume dar și să ai multă grijă de el ca pentru un păr fragil. 

 

Stări de oboseală

În special dacă ai avut pierderi de sânge în timpul travaliului sau al nașterii vei putea experimenta stări de oboseală, pe lângă motivul că bebelușul tău te va trezi noaptea pentru a-l alăpta sau pentru că nu poate dormi. 

Un prim pas pentru a trece peste aceste momente este să înțelegi că este o perioadă normală și că va trece, iar în curând vei avea din nou energia ca înaintea perioadei de sarcină. 

Un alt lucru pe care îl poți face este să dormi ori de câte ori prinzi ocazia, de exemplu când bebelușul tău doarme sau când partenerul tău stă cu copilul vostru și să te vitaminizezi cu cât mai multe fructe și legume, cereale integrale și carne slabă. 

 

Dr. Cherecheș Lavinia

Medic Specialist Obstetrică-Ginecologie

Absolvent al facultății de Medicină și Farmacie Victor Babeș Timișoara

Stagiu de formare în Franța în perioada 2017-2019

Competență în Ecografie obstetricală și ginecologică

Competenta în Laparoscopie ginecologică

Formare profesională în rejuvenare vaginală-laser și PRP vaginal