Copii cu păduchi şi micoze, descoperiţi în şcoli!

Sute de elevi au fost găsiţi cu păduchi, diverse micoze şi angine, ca urmare a triajului epidemiologic efectuat la începutul anului şcolar în unităţile de învăţământ sălăjene. Este vorba de peste 250 de elevi care au primit tratament medical, o parte dintre aceştia fiind izolaţi la domiciliu pentru că puneau în pericol sănătatea celorlaţi colegi.

Triajul epidemiologic efectuat în şcolile sălăjene la începutul anului şcolar a scos la iveală peste 250 de copii prezentând diferite probleme de sănătate. Această acţiune are ca scop depistarea eventualelor boli transmisibile la copii şi izolarea acestora pentru împiedicarea răspândirii bolilor în rândul colectivităţii.

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a declarat că au fost examinaţi 34.161 de copii dintre cei aproximativ 40.000 înscrişi la cele 452 de unităţi de învăţământ din judeţ. „Conform rezultatelor centralizate la nivelul judeţului, dintre cei peste 34.000 de copii examinaţi, au fost descoperite 252 de cazuri de angine, pediculoză şi micoze diverse. Mai precis, au fost depistaţi 174 de copiii cu angine, nefiind cazuri de streptococ hemolitic, 40 de copii prezentând pediculoză şi 39 cu micoze diverse”, ne-a declarat Ligia Marincaş. Potrivit sursei citate, majoritatea anginelor au fost indentificate în şcolile gimnaziale, respectiv 90 de cazuri. La nivel de liceu, majoritatea cazurilor, şi anume 38 au fost identificate în mediul urban. Cazurile de pediculoză au fost identificate în şcolile din mediul rural. „Copiii care prezentau angine au fost îndrumaţi spre medicul şcolar, primind tratament corespunzător. În cazurile de pediculoză, medicii au recomandat părinţilor tratament la domiciliu. Anterior reintroducerii copiilor în colectivul şcolar, aceştia au fost supuşi unei noi examinări”, a afirmat directorul DSP Sălaj.

Comparativ cu rezultatele triajului epidemiologic realizat la începutul anului şcolar trecut, când au fost depistate zece cazuri de scabie, medicii nu au identificat anul acesta niciun caz de scabie. Pe de altă parte, numărul copiilor cu angine, respectiv cu amigdalite, a crescut anul acesta cu aproximativ 60 de cazuri faţă de primul control realizat anul trecut şcolar, când au fost înregistrate 218 cazuri. În creştere sunt şi cazurile de micoze, numărul copiilor depistaţi cu astfel de probleme de sănătate fiind de aproape patru ori mai mare anul acesta faţă de anul trecut şcolar. Un trend ascendent au înregistrat şi cazurile de pediculoză, fiind găsiţi în băncile şcolare, la începutul anului şcolar în curs, de două ori mai mulţi copii cu astfel de probleme faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Din fericire, nu au fost constatate cazuri grave. Toate aceste cazuri au ajuns în atenţia medicilor pentru tratament corespunzător. Copiii au fost trimişi la domiciliu.

Triajul epidemiologic a fost efectuat de medicii din reţeaua şcolară şi asistenţii acestora la unităţile de învăţământ dotate cu cabinete medicale sau care au arondaţi medici, situaţie în care se află instituţiile de învăţământ din mediul urban. Responsabilitatea triajului epidemiologic la şcolile care nu au arondaţi medici din reţeaua şcolară, în special cele din mediul rural, revine medicilor de familie. În aceste cazuri din urmă, medicul a avut posibilitatea de a se deplasa la unitatea de învăţământ sau să desfăşoare controalele în cadrul cabinetului. Triajul constă în examenul clinic al tegumentelor şi al cavităţii bucale, iar acolo unde există suspiciune de îmbolnăvire, se recoltează probe de secreţie nasofaringiană, pentru efectuarea analizelor de laborator. Copiilor depistaţi pozitiv li se prescrie tratament, după care aceştia vor fi reexaminaţi.

De asemenea, în cadrul triajului epidemiologic au fost efectuate şi nasofaringienele pentru circulaţia tulpinilor microbiene, cum sunt streptococu şi stafilocucul. „În acest fel investigăm colectivităţile de elevi pentru depistarea unor eventuale afecţiuni respiratorii şi împiedicarea răspândirii acestora”, a precizat directorul DSP Sălaj. Potrivit sursei citate, aceste controale sunt cuprinse în planul anual al programului naţional de sănătate publică.

Leave a Comment