Contribuţiile la sănătate se majorează semnificativ

CASS crește de anul viitor, iar asta va fi problemă majoră în special pentru pentru persoanele fără venituri, care își plătesc ”din mână” dările către Casa Națională de Sănătate.

Ca urmare a creșterii anunțate a salariului minim brut de la 1 ianuarie 2019, va crește automat și suma de bani pe care ar trebui să o plătească la Fisc persoanele fără venituri care vor să se asigure de bunăvoie la sănătate. Mai exact, asigurarea anuală voluntară reprezintă 10 la sută din șase salarii minime brute.

Prima lună a următorului an va aduce o majorare a salariului minim brut, prevăzut momentan într-un proiect de hotărâre de Guvern în dezbatere. Creșterea va fi de 150 de lei, salariul minim ajungând astfel la 2.050 de lei. Majorarea va fi oficializată după aprobarea documentului de către Guvern și publicarea în Monitorul Oficial.

Cine vrea să se asigure anual la sănătate (asigurare valabilă 12 luni) trebuie să plătească, prin declarația unică, echivalentul a 10 la sută din șase salarii minime brute.

Raportat la salariul minim actual, doritorul plătește 1.140 de lei, adică 10 la sută din 11.400 de lei (1.900 de lei x 6). Când salariul minim va crește, de la 1 ianuarie, cei care se vor asigura după acel moment vor plăti puțin mai mult, respectiv 1.230 de lei.

Pentru a putea plăti CASS și a fi asigurate timp de 12 luni în sistemul sanitar public, persoanele fără venituri pot depune oricând declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Asigurarea devine efectivă din momentul depunerii declarației, potrivit legislației fiscale, dar este necesară și încheierea unui contract de asigurare la casa de sănătate.

Pentru ca această majorare să fie valabilă, mai întâi majorarea salariului minim brut trebuie să intre în vigoare și să fie publicată în Monitorul Oficial.

 

One Thought to “Contribuţiile la sănătate se majorează semnificativ”

  1. Anonim

    Lasa sa creasca ,sa creasca si amenzile la circulatie sa vina banij la bujet.

Leave a Comment