Concert cu strângere de fonduri pentru salvarea bisericii monument istoric de la Brusturi

În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, sălăjenii sunt invitaţi să-şi întoarcă privirea spre valorile noastre identitare şi să se implice în salvarea patrimoniului local. Joi, 4 octombrie, de la ora 19, în cadrul concertului „Un secol de muzică românească” susţinut de către violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, va avea loc o strângere de fonduri pentru biserica monument istoric din localitatea Brusturi, comuna Creaca.

„Vechimea acestui lăcaș, tehnica arhaică de construcție, silueta, detaliile sculptate (la interior și exterior), alături de pictura din interior (care a avut cel mai mult de suferit de la ploi) constituie argumente puternice pentru ca acest exemplar deosebit al arhitecturii noastre din lemn să fie salvat de urgență”, a declarat miercuri, 3 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă, Doina Cociş, directorul Direcţiei pentru Cultură Sălaj.

Intervenția pentru refacerea învelitorii și consolidarea acoperișului este programată pentru luna octombrie 2018 și va avea loc în cadrul proiectului „Ambulanța pentru Monumente”. Pentru refacerea învelitorii şi punerea în siguranţă a monumentului este nevoie de 13.400 de euro.
„Ambulanța pentru Monumente” este un proiect derulat de Asociația Monumentum, prin care se desfășoară acțiuni concrete în domeniul salvării patrimoniului imobil. Pentru obţinerea unor efecte pe termen mediu și lung, proiectul îşi doreşte o mai bună implicare a societăţii civile şi creşterea activității filantropice din România în scopul prezervării patrimoniului cultural.

În acelaşi cadru, la CCAJS este programată o expoziție cu intervențiile de urgență care s-au desfășurat în proiect începând cu anul 2016 până la 1 octombrie 2018 și o proiecție cu starea de conservare a bisericii din Brusturi.

Strângerea de fonduri are loc cu susținerea Direcției Județene pentru Cultură Sălaj, a Asociației Culturale Heart-Core, a Episcopiei Sălajului, a Asociației Filantropia Porolissum, a Primăriei Comunei Creaca, a Instituției Prefectului Județului Sălaj, a Consiliului Județean Sălaj, a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj și a Parohiei Ortodoxe Brusturi.

Alte articole

Leave a Comment