CASETA DE SĂNĂTATE: Diabetul – simptome, factori de risc şi complicaţii

Cotidianul “Magazin Sălăjean” şi Direcţia de Sănătate Publică Sălaj oferă cititorilor o nouă rubrică permanentă – “Caseta de sănătate”, în care cei interesaţi vor putea afla informaţii, statistici, sfaturi pe probleme de sănătate.

Ce este diabetul?

Diabetul este o boală cronică netransmisibilă care apare atunci când pancreasul nu mai poate produce insulina sau atunci când organismul nu mai poate utiliza insulina cum trebuie.
Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie. În sânge, toți carbohidrații din alimente sunt transformați în glucoză. Insulina ajută glucoza să intre în celule.
Incapacitatea de a produce insulina sau de a o utiliza eficient duce la nivele crescute de glucoză în sânge (cunoscută ca hiperglicemie). Nivelele crescute de glucoză pe termen lung sunt asociate cu afectarea organismului și insuficiența de organe și țesuturi. În anul 2014, 8,5 la sută dintre adulții cu vârste de peste 18 ani aveau diabet. Un an mai târziu, această boală a fost cauza directă pentru 1,6 milioane decese.

Tipuri de diabet

Diabetul tip 1 (cunoscut anterior ca insulin-dependent, juvenil sau cu debut în copilarie)se caracterizează prin producție deficitară de insulină și necesită administrare zilnică de insulină. Cauza diabetului tip 1 nu este cunoscută și din ceea ce cunoaștem în prezent, acesta nu poate fi prevenit.
Boala poate afecta persoane de orice vârstă,dar apare de obicei la copii sau adulți tineri. Simptomele includ excreție excesivă de urină (poliuria), sete (polidipsia), senzație continuă de foame, pierdere în greutate, modificări ale vederii și senzație de oboseală. Aceste simptome pot apărea brusc. Pacienții au nevoie de injecții de insulină în fiecare zi pentru a-și controla nivelele de glucoză în sânge. Dacă persoanele cu diabet tip 1 nu au acces la insulină, acestea vor muri.
Diabetul tip 2 (cunoscut anterior ca non-insulin-dependent, sau cu debut la adult) reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet.Este caracterizat prin insulino-rezistență și deficit relativ de insulină, prezente împreună sau separat la data depistării diabetului.Diagnosticul de diabet tip 2 poate fi pus la orice vârstă.Diabetul tip 2 poate rămâne nedepistat pentru mulți ani, iar diagnosticul se face deseori când apare o complicație sau ca urmare a testării de rutină a glucozei în sânge sau în urină. Frecvent, dar nu întotdeauna se asociază cu greutatea corporală crescută sau cu obezitatea, care în sine pot duce la insulino-rezistență și nivele crescute de glucoză în sânge. Persoanele cu diabet tip 2 pot inițial să-și gestioneze condiția prin dietă și exerciții fizice. Simptomele pot fi similare celor din diabetul tip 1, dar sunt de obicei mai puțin marcate. Ca rezultat, boala poate fi diagnosticată la câțiva ani după debut, odată cu apariția complicațiilor. Oricum în timp, majoritatea pacienților vor avea nevoie de medicamente orale și/sau insulină.Până de curând, acest tip de diabet a fost observat doar la adulți,dar în prezent se semnalează creșterea apariției la copii.
Ambele tipuri de diabet 1 și 2 sunt grave. Nu există în nici un caz așa numitul “diabet moderat”.
Diabetul Gestațional (DG) e o formă de diabet care constă în nivele crescute de glucoză în sânge, în timpul sarcinii.Acesta apare în una din 25 de sarcini pe plan mondial și e asociat cu complicații pentru mamă și copil. DG dispare de obicei după sarcină, dar femeile cu DG și copiii acestora sunt la risc crescut de diabet tip 2 mai târziu în viață. Aproximativ jumătate din femeile cu istoric de DG vor avea evoluție spre tipul 2 de diabet în cinci până la zece ani după momentul nașterii.Pentru diabetul gestațional, diagnosticul se realizează mai bine prin screening prenatal, decât prin semnalare de simptome.
Există și alte tipuri specifice de diabet induse de medicamente, ca urmare a unor defecte genetice ale pancreasului sau ca urmare a unor afecțiuni hormonale,etc.
Toleranța alterată la glucoză și glicemia bazală modificată reprezintă stări intermediare, între normalitate și diabet. Aceste condiții duc la risc de progresie spre diabet tip 2, dar acest risc nu e inevitabil.

Factorii de risc pentru diabet

Factorii de risc pentru diabetul tip 1 sunt în curs de cercetare.În orice caz, existența unui membru din familie cu diabet de tip 1 crește ușor riscul de boală. Factorii de mediu și expunerea la unele infecții virale sunt de asemenea legate de riscul de diabet de tip 1.
Anumiți factori de risc au fost asociați cu diabetul tip 2 și includ istoricul familial de diabet; greutatea corporală crescută; alimentația nesănătoasă; Inactivitatea fizică; înaintarea în vârstă; hipertensiunea arterială; etnia; toleranța scăzută la glucoză; istoricul de diabet gestațional; nutriția deficitară în timpul sarcinii.
Toleranța scăzută la glucoză (TSG) reprezintă acea categorie de glucoză sanguină mai mare decât valoarea normală, dar sub punctul de diagnostic pentru diabet.
Modificările în alimentație și activitatea fizică legate de dezvoltarea și urbanizarea rapide au condus la creșteri ale numărului de persoane care s-au îmbolnăvit de diabet. Gravidele cu greutate corporală mai mare, care au fost diagnosticate cu TSG sau care au istoric de diabet sunt fără excepție la risc crescut de diabetus mellitus gestațional (DMG).În plus, diagnosticul precedent de diabet gestațional sau apartenența la grupuri etnice specific (africanii, asiaticii, indienii americani, hispanicii sunt mai predispuşi la această boală), plasează femeile la risc crescut de DMG.

Cunoașterea riscului personal de diabet tip 2

Chestionarele scurte reprezintă moduri simple,practice și ieftine de identificare rapidă a persoanelor care pot fi la risc mai mare de diabet tip 2 și al căror nivel de risc trebuie investigat ulterior.
Formularul de evaluare de risc pentru diabetul tip 2, realizat în Finlanda în anul 2001, este un exemplu de chestionar eficient, care poate fi folosit ca bază de realizare a chestionarelor naționale ce țin cont de factorii locali. Acest chestionar are opt întrebări, iar scorul total furnizează o măsură a probabilității de evoluție spre diabet tip 2 în următorii 10 ani. Reversul formularului conține pe scurt sfaturi despre ce anume poate face respondentul pentru a-și scădea riscul de îmbolnăvire, și dacă ar trebui să solicite consult și examinare clinică. Completarea chestionarului durează doar câteva minute și se poate face online, în farmacii sau în diverse campanii publice.
Federația Internațională pentru Diabet (IDF) a realizat un formular online de evaluare de risc care urmărește să prevadă riscul individual de evoluție spre diabet de tip 2 în următorii zece ani.

Complicațiile diabetului

Persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut pentru o serie de probleme grave de sănătate. Nivelele ridicate de glucoză în sânge pot duce la boli grave care afectează inima,vasele sanguine, ochii, rinichii, nervii și dinții. În plus, au risc crescut de infecții.
În aproape toate țările cu venituri crescute, diabetul este o cauză principală a bolilor cardiovasculare, orbirii, insuficienței renale și amputării membrelor inferioare.
Menținerea nivelelor de glucoză sanguină, tensiune arterială și colesterol la normal sau aproape de normal, poate ajuta amânarea sau prevenirea complicațiilor diabetului.Ca atare, persoanele cu diabet au nevoie de monitorizare regulată.
Complicații din timpul sarcinii: Femeile cu orice tip de diabet în timpul sarcinii riscă anumite complicații, dacă nu-și monitorizează atent și nu-și gestionează starea de sănătate. Pentru a preveni posibilele afectări de organ la făt, femeile cu diabet tip 1 sau cu diabet tip 2 trebuie să atingă nivele țintă de glucoză în sânge, înainte de concepție. Toate femeile cu diabet în perioada sarcinii, tip 1, tip 2 sau gestational, trebuie să lupte pentru nivelele țintă de glucoză pentru a minimiza complicațiile.
Hiperglicemia din sarcină poate determina exces de greutate la făt.Acest exces poate duce la probleme în expulzie, traumatisme la mamă și copil, și o scădere bruscă a glicemiei la copil după naștere.Copiii expuși intrauterin timp îndelungat la hiperglicemie sunt la risc mai mare de diabet în viitor.

Consecințele frecvente ale diabetului

În timp diabetul poate afecta inima,vasele sanguine, ochii, rinichii, și nervii.
• Adulții cu diabet au risc mai mare de două-trei-ori de IMA și AVC.
• Combinat cu reducerea circuitului sanguin, neuropatia (afectarea nervoasă) în membrele inferioare crește riscul de ulcerații, infecții și necesitatea de amputație a membrului inferior.
• Retinopatia diabetică este o cauză importantă de orbire, și apare ca rezultat al afectării îndelungate a vaselor mici de sânge în retină. Pot fi atribuite diabetului 2, 6% din cazurile de orbire pe plan global.
• Diabetul este printre cauzele principale de insuficiență renală.

Leave a Comment