Canicula – o pacoste pentru cardiaci și hipertensivi

Urmează poate cea mai grea perioadă a acestei veri, cu temperaturi în județul nostru ce vor atinge pragul critic de 40 de grade Celsius. O temperatură ce creează disconfort sporit pentru toate categoriile de vârstă însă, reprezintă un dușman de temut pentru cei care suferă de boli cardiace, pentru hipertensivi, vârstnici, persoane supraponderale și cei cu afecțiuni medicale pentru care căldura și mersul ori activitățile desfășurate în plin soare sunt contraindicate.

În această perioadă cu temperaturi foarte ridicate, pentru prevenirea incidentelor, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să urmeze sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. De asemenea, MS solicită serviciilor de ambulanţă alertarea echipajelor şi suplimentarea acestora, acolo unde numărul solicitărilor este în creştere. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de știut faptul că doză de iaurt classic (simplu) produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se recomandă să se consume alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor.

Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice și, bineînțeles, evitarea, fără excepție, a oricăror băuturi care conțin alcool. În cazul în care este absolut necesar să ne expunem la soare la orele amiezii trebuie să folosim o ţinută adecvată: pălării de soare,ochelari cu factor de protecție, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Expunerea la soare la orele amiezii – ne referim la plajă – este un lucru care ne poate aduce mari neplăceri pe termen scurt și chiar afecțiuni grave de sănătate pe termen lung. În ultima săptămână, aproximativ 50 de persoane s-au prezentat la Spitalul Județean din Zalău cu stări de rău cauzate de hipertensiunea arterială gravă.

 

 

 

Alte articole

One Thought to “Canicula – o pacoste pentru cardiaci și hipertensivi”

  1. Anonim

    Este emis cod portocaliu dar in oras nu este punct unde sa se imparte apa rece ! Si sa stropeasca asfaltul ca sa raceasca un pic ! Se vede ca edilii stau in birou cu aer conditionat! Rusine

Leave a Comment