Asociaţia „Speranţa Diabeticilor” Sălaj, la ceas de bilanţ

 

Policlinica Salvosan Ciobanca din Zalău a găzduit joi, 24 octombrie, începând cu ora 12, Adunarea Generală a membrilor Asociaţiei „Speranţa Diabeticilor” Sălaj. Printre activităţile aflate pe ordinea de zi a întâlnirii s-au numărat: bilanţul activităţii desfăşurate de asociaţie în perioada 28 mai 2009 – 24 octombrie 2013, raportul comisiei de cenzori, confirmarea Consiliului de Administraţie, precum şi acordarea unor diplome de merit pentru persoanele care au sprijinit activitatea asociaţiei.
„Speranţa Diabeticilor” Sălaj a fost înfiinţată în urmă şapte ani sub forma unei organizaţii non-profit, fără scop lucrativ şi urmăreşte sprijinirea directă a bolnavilor de diabet şi alte boli cronice, în apărarea intereselor acestora. Pe parcursul celor şapte ani, potrivit informaţiilor primite de la preşedintele Asociaţiei, Mircea Druhora, au fost acordate gratuit 153 de aparate pentru verificarea glicemiei, au fost efectuate circa 3.740 de teste pentru verificarea glicemiei şi s-au distribuit 3.400 de ace pentru aparate.
Dacă în urmă cu cinci ani, „Speranţa Diabeticilor” Sălaj număra nu mai puţin de 4.000 membri, în prezent, numărul acestora este 120. „În prezent, există aproximativ 120 de membri cotizanţi. În statutul Asociaţiei este menţionat faptul că cel care nu îşi plăteşte cotizaţia timp de un an de zile nu mai este considerat membru. Şi pe cei care nu îşi plătesc cotizaţia îi sprijinim, noi le zicem simpatizanţi”, a explicat Mircea Druhora.
Tot în cadrul întâlnirii de joi, membrii Asociaţiei au avut ocazia să asiste la o prezentare interactivă, având ca temă neuropatia diabetică, realizată de medicul rezident Daniel Cosma. De asemenea, medicul Carmen Goia a prezentat o serie de medicamente şi vitamine, recomandate de societatea Neurodiab, folosite în tratarea diabetului.

Numărul diabeticilor creşte anual cu zece la sută
În fiecare an, numărul diabeticilor din Sălaj creşte cu circa zece procente. Conform statisticilor Direcţiei de Sănătate (DSP) Sălaj, în judeţ există aproape 11.000 de diabetici, nu mai puţin de 1.185 dintre aceştia fiind diagnosticaţi în cursul anului trecut. Astfel, potrivit sursei citate, în anul 2012, în Sălaj, au fost depistate 1.185 de cazuri noi dintre care 283 sunt insulino-dependenţi, iar 902 suferă de diabet grad II. Bărbaţii sunt mai mulţi decât femeile, în condiţiile în care 696 dintre bolnavi sunt de sex masculin, faţă de 489 femei. În ceea ce priveşte distribuţia pe grupe de vârstă, cele mai multe cazuri, 719, se înregistrează la persoanele de 15-64 de ani şi 489, la cele peste 65 de ani. În evidenţele DSP Sălaj figurează 10.864 de diabetici, din care insulino-dependenţi 2.556.

Alte articole

Leave a Comment