6 afecțiuni ce pot provoca dureri abdominale puternice

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/woman-crying-on-the-couch-with-another-woman-6135067/

 

Durerile abdominale puternice pot să apară în cadrul mai multor afecțiuni, cauzele fiind multiple. În timp ce unele dureri abdominale nu sunt extrem de grave, altele sunt urgențe medicale pentru care este nevoie de consult, diagnostic și tratament de specialitate, în cel mai scurt timp. Netratată, durerea abdominală puternică poate duce la complicații grave pentru sănătate. 

 

Locul de unde pornește durerea abdominală și modul în care se manifestă sunt importante pentru a oferi medicului specialist informații despre afecțiunea de care este posibil să suferi. În timp ce durerea cronică apare și dispare, durerea acută poate să se manifeste brusc, iar intensitatea acesteia să fie foarte mare. În multe cazuri durerile abdominale puternice ascund probleme mai grave de sănătate. Mergi la medic de urgență pentru investigații și tratament de specialitate. Iată care sunt afecțiunile cele mai importante care generează dureri abdominale puternice. 

1. Infecțiile

Infecțiile sau infectarea cu paraziți intestinali determină apariția durerii abdominale puternice. Infecțiile și infectarea cu bacterii pot fi cauzele apendicitei acute, o afecțiune pentru care este nevoie rapidă de intervenție chirurgicală pentru a nu se ajunge la inflamarea excesivă și ruperea acestuia sau chiar la peritonită. 

2. Probleme ale aparatului reproducător feminin

Aici putem include atât durerile menstruale, care pot fi foarte puternice și pentru care uneori este nevoie de tratament medicamentos analgezic, cât și problemele ce apar în caz de endometrioză. Această ultimă afecțiune vizează creșterea țesutului care ar trebui să fie în mod normal în uter, într-o altă zonă a corpului, la depărtare de uter, undeva în zona pelviană, motiv pentru care apar inflamațiile și durerile severe, ce sunt de regulă cronice. 

Sarcina extrauterină poate să provoace dureri abdominale grave, iar când apare și sângerarea trebuie să soliciți ajutor medical de urgență. 

3. Obstrucția intestinală

Această afecțiune face referire la un blocaj care apare la nivelul intestinului și împiedică alimentele și lichidele să înainteze. Și în acest caz, durerea abdominală este foarte puternică, evacuarea resturilor alimentare nu mai poate avea loc, iar acumularea în exces a acestora la nivelul intestinului duce la blocarea unor părți ale tractului intestinal. Este nevoie de intervenție de urgență pentru a debloca intestinul pentru a nu se ajunge la deces. 

4. Infecții ale aparatului urinar

Infecțiile tractului urinar care pot să apară la nivelul uretrei sau chiar în vezică duc la o infecție a rinichilor, cu durere abdominală puternică, uneori acestea iradiind spre spate. 

Infecțiile renale sunt o urgență medicală și dacă nu sunt tratate la timp pot conduce la probleme la nivelul sângelui, căci bacteriile se pot răspândi cu ușurință. 

În același timp, apariția pietrelor la rinichi cauzează dureri abdominale severe. Calculii renali, care sunt depozite din minerale și săruri, se formează în interiorul rinichilor când urina este concentrată. Durerea este prezentă și pe măsură ce pietrele se formează, dar mai cu seamă atunci când se mișcă și se apropie de eliminarea prin urină. 

5. Boala Crohn

Aceasta este o afecțiune inflamatorie intestinală care cauzează creșterea în volum a țesuturilor din tractul digestiv. Inflamația duce la dureri abdominale puternice, în paralel cu malnutriție, scădere în greutate, pe fond de diaree severă. 

Deși apare în segmente diferite ale intestinului, infecția pătrunde ușor în straturile profunde, motiv pentru apariția episoadelor de durere intensă ce duc uneori la leșin. Netratată, afecțiunea poate pune viața persoanei în pericol. 

6. Cancerul

Cancerul la stomac, cel intestinal sau de ficat provoacă dureri abdominale insuportabile. Din păcate, pentru că această boală progresează, durerile se agravează și se poate ajunge la administrarea de morfină.

 

Sunt mult mai multe afecțiuni care pot provoca dureri abdominale puternice, unele la fel de periculoase ca cele prezentate anterior. La primele semne, mergi de urgență la medic, pentru ca problema ta să fie diagnosticată și să primești un tratament adecvat. Multe afecțiuni care determină apariția durerilor abdominale pot duce la complicații grave pentru sănătate dacă nu sunt tratate la timp sau chiar la deces. 

 

Surse de informare:

  1. Abdominal Pain – https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/4167-abdominal-pain
  2. 15 possible causes of abdominal pain – https://www.medicalnewstoday.com/articles/318286
  3. What’s Causing Your Abdominal Pain and How to Treat It – https://www.healthline.com/health/abdominal-pain
  4. Underlying causes of abdominal pain – https://www.healthdirect.gov.au/what-causes-abdominal-pain