5 produse naturiste care pot ajuta la susținerea memoriei

Sursa foto: Shutterstock.com

Un stil de viață sănătos este cea mai bună modalitate pentru a susține toate funcțiile organismului. Dieta echilibrată, sportul, odihna, managementul stresului sunt elemente esențiale ale stilului de viață sănătos. Anumite studii au arătat că o serie de produse naturiste au potențial în ceea ce privește susținerea memoriei, învățării și funcției cognitive. Iată care sunt suplimentele alimentare naturale ce ar putea îmbunătăți memoria.    

Produse naturiste pentru susținerea memoriei

Anumite produse naturiste ar putea fi eficiente pentru îmbunătățirea memoriei și încetinirea declinului cognitiv. Pe Vitamix.ro găsești o gamă variată de produse naturiste pentru memorie

 

Cu toate acestea, este important de știut că studiile pe această temă au rezultate contradictorii și sunt necesare mai multe cercetări în acest sens (1). De asemenea, niciun supliment nu înlocuiește o dietă echilibrată.

 

Suplimentele alimentare potențial benefice pentru memorie sunt:

 

1. Ulei de pește

Uleiul de pește este bogat în acizi grași Omega-3 DHA (docosahexaenoic) și EPA (eicosapentaenoic). Pe lângă efectele antiinflamatorii și cardioprotective, suplimentele cu ulei de pește ar îmbunătăți memoria și ar întârzia declinul cognitiv. Aceste efecte sunt vizibile mai ales la populația vârstnică. De asemenea, se pare că acest supliment poate îmbunătăți memoria episodică la pacienții cu simptome ușoare de demență (2). 

2. Vitamina E

Suplimentarea vitaminei E s-a dovedit a fi utilă pentru îmbunătățirea memoriei la pacienții cu boală Alzheimer ușoară-moderată. Totuși, dozele mari trebuie evitate în cazul persoanelor cu boli cardiovasculare. Sursele alimentare de vitamina E sunt nucile, semințele, uleiurile vegetale și vegetalele verzi (1).

3. Vitamina D

Deficitul de vitamina D este comun, însă această tulburare nutrițională se asociază cu declinul cognitiv și cu un risc ridicat de demență (2). Deficitul de vitamina D se întâlnește la persoanele care nu se expun la soare și la cele cu pielea închisă la culoare (2). Peștele gras este o sursă importantă de vitamina D.  

4. Ginkgo biloba

Suplimentarea cu ginkgo biloba a avut rezultate contradictorii în ceea ce privește îmbunătățirea cogniției. Deși nu pare să ajute la prevenirea demenței, ginkgo biloba ar putea ameliora simptomele în cazul pacienților deja bolnavi de demență. În unele studii, planta a îmbunătățit memoria și concentrarea la adulții sănătoși. Totuși, sunt necesare mai multe studii (3). 

5. Fosfatidilserină și acid fosfatidic

Fosfatidilserina și acidul fosfatidic extrase din lecitina de soia ar putea ajuta la îmbunătățirea cogniției, stării emoționale și condiției generale, în cazul pacienților cu demență ușoară (4). 

Alte metode pentru îmbunătățirea memoriei

Îmbunătățirea stilului de viață poate ajuta, de asemenea, la o memorie mai bună. Ce să ai în vedere:

 

  • Dietă mediteraneană: consum ridicat de legume, fructe, leguminoase boabe și pește, limitarea consumului de carne roșie și zahăr, evitarea alimentelor procesate, includerea uleiului extravirgin de măsline în meniul zilnic (1). 
  • Mișcare zilnică: sportul regulat susține activitate cerebrală și îmbunătățește funcția cognitivă pe termen lung (1).
  • Menține o greutate normală: obezitatea se asociază cu inflamație și declin cognitiv (2).
  • Odihnește-te: dormi 7-9 ore pe noapte. Lipsa de odihnă poate afecta semnificativ memoria și capacitatea de învățare (2).  

 

Așadar, menține un stil de viață sănătos pe termen lung pentru susținerea cogniției. Ia în considerare suplimentele pentru memorie, însă discută cu medicul înainte de administrare. 

 

Referinte:

  1. Zohra Ashpari. “Brain Vitamins: Can Vitamins Boost Memory?” Healthline, Healthline Media, 6 Oct. 2020, www.healthline.com/health/dementia/vitamins-memory-loss. Accessed 24 July 2022.
  2. Kubala, Jillian. “14 Natural Ways to Improve Your Memory.” Healthline, Healthline Media, 26 Apr. 2022, www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-memory. Accessed 24 July 2022.
  3. Stuart, Annie. “Fortifying Your Memory with Supplements.” WebMD, WebMD, 14 Apr. 2008, www.webmd.com/diet/features/fortifying-your-memory-with-supplements. Accessed 24 July 2022.
  4. Moré, Margret I., et al. “Positive Effects of Soy Lecithin-Derived Phosphatidylserine plus Phosphatidic Acid on Memory, Cognition, Daily Functioning, and Mood in Elderly Patients with Alzheimer’s Disease and Dementia.” Advances in Therapy, vol. 31, no. 12, 21 Nov. 2014, pp. 1247–1262, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4271139/, 10.1007/s12325-014-0165-1. Accessed 24 July 2022.

 

One Thought to “5 produse naturiste care pot ajuta la susținerea memoriei”

  1. […] Sursa foto: Shutterstock.com Un stil de viață sănătos este cea mai bună modalitate pentru a susține toate funcțiile organismului. Dieta echilibrată, sportul, odihna, managementul stresului sunt elemente esențiale ale stilului de viață sănătos. Anumite studii au arătat că o serie de produse naturiste au potențial în ceea ce privește susținerea memoriei, învățării și funcției cognitive. Iată care sunt suplimentele alimentare naturale ce ar putea îmbunătăți memoria.     Produse naturiste pentru susținerea memoriei Anumite produse naturiste ar putea fi eficiente pentru îmbunătățirea memoriei și încetinirea declinului cognitiv.  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.