Încă o biserică de lemn salvată de Ambulanța pentru Monumente

Voluntarii Ambulanței pentru Monumente Sălaj au mai salvat o bisericuță de lemn, pe cea de la Bozna. Voluntarii au finalizat acoperișul și turnul bisericii.

„Revenim cu vești de la bisericuța de lemn din Bozna! După o pauză de o lună și un pic, spre mijlocul lunii noiembrie am revenit pentru a finaliza lucrările de la bisericuță. A fost terminat acoperișul peste biserică, iar mai apoi a urmat turnul bisericii. A fost realizată schela turnului, cu trei nivele. A fost reacoperit turnul cu șindrilă și s-a început montarea instalației de paratrăsnet. Mai avem puțin, câteva zile de lucru: finalizarea montării paratrăsnetului și desfacerea schelei de la turn”, se arată în mesajul coordonatorilor de proiect.  Voluntarii implicați în lucrările de la Bozna sunt  Andreea Năprădean, Tania Mirela Criste, Mădălina Varga, Tudor Bonta, Paul Burzo, Andrei Olinca și Răzvan Stanciu. Meșteri sunt Vasile Pop și Vasile Moisa. Montarea paratrăsnetului a fost asigurată de Ciprian Vlaicu și Iulian Vlaicu.

Potrivit volumului „Bisericile de lemn din Sălaj”, carte semnată de Ioan Ghiurco, Gheorghe Chende-Roman și Ileana Petrean-Păușan, biserica de lemn „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bozna este încadrată cronologic între sfârșitul secolului al XVII-lea și începutul secolului următor. Biserica a fost construită pe locul altei bisericuțe de lemn ridicată de familia Stanciu în anul 1657 în urma unei izbânzi asupra unor tâlhari.

Leave a Comment