Vin banii pentru fermierii sălăjeni

Aproape 25.000 de agriculturi sălăjeni trebuie să primească până la finele lunii iunie diferenţe de plată aferente anului agricol 2012-2013. Executivul a aprobat, săptămâna trecută, alocarea a 2,7 miliarde de lei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).
Peste un milion de fermieri la nivelul ţării vor beneficia de sprijin în prima parte a acestui an. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că va aloca 2,5 miliarde de lei pentru APIA, pentru decontarea schemelor de plăţi unice pe suprafaţă aferente anului agricol 2012-2013. Diferenţa va fi direcţionată măsurilor de piaţă şi intervenţie în piaţă derulate prin APIA, cum ar fi ajutorul specific acordat producătorilor, ajutorul specific pentru îmbunătăţirea calităţii din sectorul de agricultură ecologică, programul naţional apicol sau cel de încurajare a consumului de fructe în şcoli.
În Sălaj, au fost aprobate în jur de 24.600 de autorizaţii la plată pe suprafaţă pentru anul agricol 2012-2013. Fiecare fermier trebuia să primească în jur de 108 euro pe hectar, până acum primind un avans de 56 de euro. Diferenţa le va ajunge în conturi după ce hotărârea Guvernului va fi publicată în Monitorul Oficial. “Anul trecut, agricultorii sălăjeni au solicitat plăţi compensatorii pentru o suprafaţă totală de circa 130.000 de hectare”, ne-a declarat Vaida Bela, directorul adjunct al Centrului Judeţean APIA.
Potrivit spuselor sale, în această perioadă, fermierii din Sălaj pot depune cereri pentru anul agricol 2013-2014, până în 15 mai. Cei care depun cererile după această dată, dar nu mai târziu de 10 iunie, vor fi penalizaţi cu 1 la sută pentru fiecare zi de întârziere, iar dacă le depun după 10 iunie, nu vor mai fi eligibili pentru anul agricol în curs.

Alte articole

Leave a Comment