Un nou focar de pestă porcină la Halmășd

Prefectul județului Sălaj, Virgil Țurcaș a convocat miercuri, 04.03.2020 Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, ca urmare a confirmării de către IDSA Bucuresți a unui nou focar de pestă porcină africană la porc domestic, într-o exploatație din localitatea Halmășd. În localitatea menționată, s-a constatat moartea mai multor porci domestici, pe care proprietarul îi crestea fără a-i fi declarat (cinci morți, iar trei uciși preventiv).
În urma ședinței extraordinare a CJSU Sălaj, a fost adoptat un Plan de Măsuri elaborat de catre Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj pentru combaterea bolii pestă porcină africană în expoatațiile din localitatea Halmășd.
Astfel, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarelor din localitatea Halmașd cu o rază de 3 km, incluzând localităţile: Halmășd si Aleuș (parțial) din jud. Sălaj. De asemenea, a fost stabilită o zonă de supraveghere în jurul focarelor din localitatea Halmășd, cu o rază de 10 km, incluzând localităţile: Marca (parțial), Marca-Huta, Ip (parțial), Cosniciu de Jos, Cosniciu de Sus, Cerâșa, Aleuș (parțial), Făgetu, Drighiu, Bozieș, Plopiș, Iaz, Fufez, Sub Cetate și Valcău de Sus din județul Sălaj și localitățile din județul Bihor: Socet, Huta-Voivozi, Valea Târnei, Codrișoru, Șinteu.
Unitățile Locale de Sprijin din zona de restricție, și nu numai, vor întreprinde de urgență, următoarele:
– interzicerea organizării de târguri de animale, aglomerări de animale, expozitii sau orice alte evenimente care implică mișcarea animalelor, în special a porcinelor;
– la intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci se vor instala dezinfectoare individuale;
– se vor intreprinde campanii de informare a crescătorilor de suine cu privire la: evoluția pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricțiile impuse, implementarea de norme minime de biosecuritate pentru crescători de suine, alte măsuri de prevenire a răspândirii și combatere a bolii.
M. S.

One Thought to “Un nou focar de pestă porcină la Halmășd”

  1. Anonim

    Inspectorii veterinari si medicul circumscriptiei ce fac in fiecare zi,pentru prevernirea raspandirii bolii,domnule martina mircea?

Leave a Comment