Sprijin pentru fermierii din Cristolţ şi Zalha

Astăzi este ultima zi în care crescătorii de vaci/bivoliţe de lapte şi carne din cele două comune sălăjene catalogate ca fiind defavorizate – Cristolţ şi Zalha – mai pot solicita sprijin comunitar pentru anul 2012, au anunţat oficialii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj.

Aceasta este cea de-a doua sesiune de depunere a cererilor de plată din acest an. Potrivit lui Virgil Ţurcaş, în prima sesiune, ce s-a derulat între 6 august şi 21 septembrie, 302 fermieri din Cristolţ şi Zalha au solicitat sprijin financiar, pentru un efectiv de 985 de capete. În cea de-a doua sesiune, doar doi crescători şi-au depus cereri, pentru două bubaline. “În condiţiile în care dor două unităţi administrativ-teritoriale din Sălaj au fost incluse în categoria zonelor defavorizate, informaţia a ajuns foarte repede la fermierii ce puteau beneficia de acest sprijin. Ca urmare, oamenii şi-au depus cererile în prima sesiune, astfel că în sesiunea a doua am primit doar două solicitări”, a explicat Ţurcaş.

Ajutorul financiar este asigurat din Fondul European de Garantare Agricolă. Valoarea lui se calculează anual, în lei, la cursul de 4,5383 lei, pentru un plafon de maxim 30 milioane de euro. Cuantumul ajutorului specific se calculează de către APIA, după finalizarea verificărilor, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de capete eligibile.

Alte articole

Leave a Comment