Pescuitul devine un lux: taxele cresc de până la zece ori

Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) aduce veşti proaste pentru iubitorii pescuitului sportiv dar şi pentru cei care efectuează această activitate în scopuri comerciale. Taxele pentru eliberarea licențelor și a permiselor de pescuit, inclusiv cele pentru ambarcaţiuni, vor creşte în asemenea măsură încât această activitate, atât de populară, va deveni în viitor un adevărat lux. Prima şi cea mai importantă taxă, cea pentru pentru eliberarea sau vizarea permisului, va fi de 150 de lei, față de 30 de lei, cât este în prezent.

Pensionarii nu mai beneficiază de permis gratuit

O veste și mai proastă primesc pensionarii pasionați de pescuit, care în prezent sunt scutiți de taxă, dar care, potrivit proiectului de hotărâre de guvern întocmit de Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură, vor trebui să plătească de-acum înainte 100 de lei pentru eliberarea/vizarea permisului de pescuit sportiv. ”Cuantumul actual al taxelor de licențiere și autorizare în pescuit și acvacultură este destul de scăzut și trebuie actualizat în conformitate cu importanța economică și socială a sectorului pescăresc”, spun reprezentanţii Agenţiei.

Elevii şi studenţii – taxe mărite de zece ori

Și pentru elevi și studenți, taxa va crește de la 10 lei cât este în prezent, la 100 de lei, pentru un an. Beneficiază în continuare de gratuitate, persoanele cu handicap grav, cele cu handicap mediu şi uşor, precum şi veteranii de război. Permisele de pescuit sportiv sunt valabile pe toate cursurile de apă, inclusiv pe Dunăre, precum și pe bălțile aflate în administrarea statului. Permisele emise de AJVPS nu sunt valabile pe bălțile aflate în concesiune sau în proprietate privată, pentru care trebuie plătite taxe speciale, pe care fiecare administrator le stabileşte în particular.

Taxa pentru sturion – 3.000 de lei pentru un singur exemplar

Pescuitul comercial temporar va avea aceeaşi soartă, astfel încât, pentru o cantitate de pește de până la 10 tone, tariful crește de la 200 de lei la 500 de lei, în timp ce autorizația pentru o cantitate care depășește 50 de tone majorarea este  de patru ori, de la 500 de lei la 2.000 de lei. Creşteri substanţiale ale taxelor vor fi și pentru autorizațiile privind capturarea pentru reproducere a sturionilor-cega, nisetrul, morunul – în vederea repopulării Dunării cu aceste specii aflate în prezent pe cale de dispariţie. Astfel, pentru emiterea autorizației de capturare a femelelor de morun, taxa va fi de 3.000 de lei pe exemplar (în prezent se taxează cantitatea de icre extrase, şi anume 500 lei pentru un kilogram de icre extrase), pentru capturarea masculilor de morun taxa va fi de 1.500 de lei/exemplar (față de 400 de lei/kg de lapți extrași), la nisetru, taxa va fi de 1.000 de lei/exemplar pentru femelă și de 500 de lei pentru mascul.

Bărcile de pescuit

Și taxele pentru ambarcațiunile folosite de pescari cresc. Astfel, pentru ambarcațiunile mai mari de 15 metri, taxa de licențiere va fi de 1.000 de lei, iar pentru ambarcațiunile de 15 metri sau mai mici, taxa de licențiere va fi de 200 de lei pe an. Pentru emiterea licenței de acvacultură, taxa va fi de 1.500 de lei, iar pentru vizarea anuală a acesteia taxa este de 50 de lei/an.

În judeţul Sălaj există 13 fonduri mari de pescuit – printre cele renumite sunt cele de la Vârşolţ (foto), Someş, Valcău sau Crasna, însă aşa cum spun şi pescarii cu experienţă din judeţ, Năpradea, Benesat, Odorhei şi Nuşfalău oferă şi ele de multe ori satisfacţii dar şi surprize la captură, chiar mai mari decât cele aşteptate pe lacurile bălţile cu nume mai sonor din Sălaj. Din păcate, pentru mulţi dintre pescarii sălăjeni efortul financiar va fi unul foarte mare, în timp ce pentru alţii, în special pentru pensionari, undiţele şi lansetele vor fi tot mai rar aşezate pe marginea bălţilor din judeţ sau din ţară.

 

 

 

Leave a Comment