Pe Dealul Ţarinei, la Bădăcin, istoria românilor e la ea acasă

Istoria… ştiinţa care păstrează vie memoria unei societăţi şi, a unui popor, o înşiruire cronologică a unor evenimente care au avut loc în trecut. Însă, până la urmă, ce înseamnă asta pentru un om, un individ? Cine mai are nevoie de trecut, cine mai are nevoie ca unele fapte, unii oameni, care au însemnat ceva pentru ceea ce eşti tu, astăzi, ca popor, să fie păstraşi în memorie? Se pare că foarte puţini oameni, istoria, de-a lungul timpului, fiind de atât de multe ori interpretată şi răstălmăcită, încât procesul acela obiectiv care ar trebui să stea la baza a ceea ce înseamnă istorie a lăsat locul naraţiunii, o naraţiune care, cosmetizată de fiecare narator în parte, nu mai e ceea ce ar trebui să fie – cartea de căpătâi al unui individ, al unei națiuni.
Cine mai are nevoie de istorie? Cei pentru care identitatea naţională nu e confundată niciodată cu naţionalismul. Cei care nu vor să uite. Cei care nu vor să-şi vândă trecutul. Cei pentru care respectul pentru acei oameni care au făcut ceva, astfel încât ei, acum, să fie ceea ce sunt, nu dispare niciodată.

Despre Iuliu Maniu

Cu o carieră politică ce s-a întins pe parcursul a 56 de ani, Iuliu Maniu s-a numărat printre marii oameni de stat ai României. Unul dintre cei mai prestigioşi oameni politici din istoria ţării noastre, a cărui principală calitate, cea care l-a consacrat în prim planul scenei politice, a fost moralitatea ireproşabilă – „Oamenii politici sunt adversari, iar nu canibali”. A dus o luptă neîncetată împotriva sovietizării ţării de către autorităţile comuniste, împotriva dominaţiei de orice fel, fiind unul din cei care au avut un rol primordial în crearea României Mari. Un om care s-a opus falsificării istoriei, plătind, pentru asta, cu preţul vieţii, zăcând, de 63 de ani, într-o groapă comună, acolo unde istoria a fost aruncată la gunoi. Iar o parte importantă a istoriei a fost scrisă
Pe Dealul Ţarinei, la Bădăcin, acolo unde Casa lui Iuliu Maniu mai stă încă în picioare, acolo unde istoria, prin amintirea acestui om, îşi păstrează demnitatea.
Casa lui Iuliu Maniu… Din nepăsare ori din rea-voinţă, partea asta de istorie s-a vrut a fi uitată. Casa memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin – Sălaj, monument istoric memorial înscris în Lista monumentelor istorice, a ajuns la mila publicului larg, după ce ani de zile o mână de oameni inimoşi, mânaţi cu determinare de spiritul unui om puternic şi cu credinţă în Dumnezeu nu au reuşit să obţină decât promisiuni mari, grele şi multe. Iar dacă, acum, Casa mai stă încă în picioare, asta se datorează, în primul rând, unor oameni care nu au vrut să lase timpul şi nepăsarea statului să şteargă pagina asta de istorie, pagina asta de identitate naţională. Iar aceşti oameni sunt cei care au donat, atât cât au putut, acei care au contribuit, prin ceea ce au făcut, la salvarea istoria naţionale.

Pagina de istorie numită Casa lui Iuliu Maniu

Se lucrează, în zilele acestea, la consolidarea preţilor casei, asta după ce s-a reuşit consolidarea fundaţiei, prin lucrările de subzidire demarate în luna noiembrie a anului trecut. Lucrări fără de care, fără doar şi poate, acum, în locul casei ar fi existat o grămadă de moloz. Iar asta se datorează campaniei „Salvaţi istoria naţională, salvaţi Casa lui Iuliu Maniu!”, prin cele peste 60 de materiale scrise care au adus în atenţia mass media locală, judeţeană, naţională şi chiar internaţională demersurile care trebuiesc făcute pentru a salva casa, şi anume, de a sensibiliza oamenii de rând, singurii care mai pot face ceva, instituţiile statului fiind, evident, total dezinteresate.

Doar cei care simt româneşte

În acestă campanie s-au implicat, şi au donat, fiecare, după putinţă. Oameni din ţară şi străinătate au pus mână de la mână, în încercarea de a nu lăsa să fie falsificată istoria, iar Iuliu Maniu să rămână, astfel, parte din istorie. Şi e nevoie, în continuare, de susţinerea românilor, pentru că banii strânşi până acum nu sunt suficien şi pentru reabilitarea în întregime a casei. O casă care pare că vrea să se salveze ea însă şi, prin ceea ce scoate la iveală dintre pereţii ei, prin crâmpeiele de istorie descoperite de cei care lucrează acolo, încercând să reabiliteze monumetul istoric. E nevoie de sprijin! E nevoie de o mână de ajutor! Istoria, pentru a rămâne curată şi nealterată ori răstălmăcită, are nevoie de cei care simt româneşte, indiferent unde ar fi. Casa din Dealul Ţarinei de la Bădăcin, acolo unde Iuliu Maniu a făcut istorie, e a tuturor.
Pentru cei care vor şi pot, au fost deschise conturile: Lei – RO22 RZBR 0000 0600 0208 5400; Euro – RO18 RZBR 0000 0600 0289 9205; Dolari – RO11 RZBR 0000 0600 1092 7730; Cont PayPal: salvaticasamaniu@yahoo.com deschise la Raiffeisen Bank, Agenţia Şimleu Silvaniei, judeţul Sălaj.

Material realizat de echipa campaniei publice „Salvaţi Casa lui Iuliu Maniu”, campanie susţinută de cotidianul Magazin Sălăjean.

Alte articole

One Thought to “Pe Dealul Ţarinei, la Bădăcin, istoria românilor e la ea acasă”

  1. pesimistul

    trebuie sa faca publice depunerile de bani ca nu cumva sa se ,,,,piarda,,, ca sa nu folosim alt cuvant !! !transparenta domnilor !!!! cat s-a primit si ce s-a facut cu ei !!!!!

Leave a Comment