Până în 15 mai 2014, agricultorii se pot înscrie la un fond mutual

Producătorii agricoli se pot înscrie, până în 15 mai 2014, la un fond mutual pentru gestionarea riscurilor în agricultură, iar cei care nu aderă la o astfel de structură vor primi subvenţii în limita a 20 la sută din formele de sprijin susţinute din bugetul naţional, au decis, senatorii.
Senatul a adoptat, în urmă cu câteva zile, cu amendamente, un proiect de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 64/2013 privind înfiinţarea şi acreditarea fondurilor mutuale pentru gestionarea riscurilor în agricultură şi acordarea de compensaţii financiare membrilor pentru pierderile economice cauzate de boli ale animalelor, ale plantelor sau de un incident de mediu.
Senatorii şi-au însuşit un amendament al Comisiei pentru agricultură, modificând termenul propus iniţial de Guvern, 1 martie 2014.
Modificarea a fost făcută, potrivit iniţiatorilor amendamentului, pentru corelarea cu data depunerii la APIA a documentaţiilor pentru sprijin.
Fondurile mutuale, organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop lucrativ, cu personalitate juridică şi care accesează scheme de susţinere prin contribuţii financiare, potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, se acreditează de către Ministerul Agriculturii.
Potrivit proiectului, sursele compensaţiei financiare plătite de către fondul mutual sunt contribuţia Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, contribuţia membrilor sau împrumuturi bancare încheiate de fonduri în condiţii de piaţă.
Senatul a adoptat acest proiect cu 105 voturi „pentru” şi două abţineri, în calitate de primă Cameră sesizată.
Ministerul Agriculturii a anunţat în august că fermierii pot să solicite acreditarea instituţiei pentru aderarea la fondurile mutuale şi că pot fi înfiinţate cel mult trei astfel de instrumente de despăgubiri în agricultura românească.
Prin participarea la fondul mutual, fermierii sunt acoperiţi pentru riscurile neacoperite de societăţile de asigurare, precum grindină, secetă, pierderile de venit cauzate din anumite probleme, boli care apar pe piaţă.
La fondul mutual poate adera orice fermier care înregistrează venituri atât individual, cât şi prin asociaţiile din care fac parte.
Fondul se constituie din 65 la sută contribuţie naţională şi a Uniunii Europene şi 35 la sută din contribuţia membrilor şi trebuie să acopere toate sectoarele din agricultură.

Alte articole

Leave a Comment