Fermierii sălăjeni mai au trei zile pentru a cere subvenţiile

Au rămas doar trei zile până la expirarea termenului de depunere a cererilor pentru sprijinul pe suprafaţă, fără ca fermierii să suporta penalizări. Potrivit reprezentanţilor Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), pentru cererile depuse după data de 15 mai, se aplică, la suma totală, o penalizare de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare întârziere.
Până în prezent, aproximativ 19.000 de agricultori din judeţ au depus respectivele cereri, pentru o suprafaţă de circa 83.000 de hectare, ne-a declarat directorul adjunct al instituţiei, Vaida Bela.
Reamintim că fermierii sălăjeni îşi pot depune cererile unice de acordare, din fonduri europene, a sprijinului financiar pentru fiecare hectar de teren agricol deţinut în proprietate ori în arendă, începând cu 1 martie. Cererile pentru anul în curs pot fi depuse, fără penalităţi, până în 15 mai, la sediul Centrului Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) (fermierii mari), la centrele locale, dar şi în centrele de comună unde primăriile asigură logistica necesară (cum ar fi Gârbou, Almaşu, Cuzăplac ori Fildu de Jos). Instituţia acceptă cereri şi după data amintită, respectiv între 15 mai şi 10 iunie, însă numai cu aplicarea unor penalităţi de 1 la sută pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 10 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.
În acest an, repezentanţii APIA Sălaj estimează că vor solicita banii europeni circa 25.000 de agricultori.
Sunt eligibili la plată fermierii care au în exploataţie minim un hectare de teren, format din parcele de minim 30 de ari de teren arabil cu excepţia viilor şi a livezilor, unde e nevoie de minim 10 ari. Condiţia ce trebuie îndeplinită este ca agricultorul să treacă în cerere toate parcelele deţinute, indiferent de suprafaţa lor. Dacă pe parcursul analizei dosarului se descoperă că nu a respectat această obligaţie, fermierul riscă penalităţi de până la 3 la sută din suma ce i se cuvine.

Alte articole

Leave a Comment