Biserica din Brâglez a primit hramul „Întâmpinarea Domnului”

 

Parohia Brâglez a fost în mare sărbătoare zilele trecute. Târnosirea bisericii din sat, cu hramul „Întâmpinarea Domnului” a fost oficiată de Episcopul Petroniu. Alin Aurel Butaş, preotul paroh din Brâglez, cu ajutorul celor 95 de familii de credincioşi ai satului dar şi cu sprijinul altor binefăcători, au dus la bun sfârşit lucrările la lăcaşul de cult din sat. Episcopia Sălajului a anunţat pe site-ul oficial că în interiorul bisericii a fost refăcută instalaţia electrică, fiind achiziţionate şi candelabre noi, Masa Sfântului Altar a fost rezidită, pereţii au fost pictaţi în tehnica tip „frescă”, au fost înlocuite uşile de acces şi geamurile, pardoseala a fost refăcută prin turnarea unei şape de beton, placată cu parchet, a fost făcut sistemul de încălzire pe combustibil lemnos şi au fost achiziţionate strănile şi băncile. În exterior, biserica a fost revopsită, au fost înlocuite jgheaburile, în faţa lăcaşului de cult s-a construit o terasă, au fost turnate trotuarele, iar gardul vechi a fost înlocuit cu panouri din fier amprentat. De asemenea, lăcaşul de cult a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârşirii slujbelor religioase. Părintele Aurel Buta a fost hirotesit de către Episcopul Sălajului, „iconom stavrofor”, pentru meritele şi dăruirea de care a dat dovadă în îngrijirea acestei biserici. Au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului parohial, precum şi principalilor sprijinitori care au susținut efectuarea tuturor lucrărilor la biserică. Satul Brâglez fost atestat documentar pentru prima oară în anul 1554. Biserica actuală a satului, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, a fost ridicată între anii 1928-1930.

2 Thoughts to “Biserica din Brâglez a primit hramul „Întâmpinarea Domnului””

  1. Anonim

    ba taranilor prosti, dar credinciosi !! de scoala cand dracul va apucati ?!? sau de cabinetul medical ?!!?1
    tara de prosti care va mandriti cu singurul lucru pe care va duce capul; CREDINTA in biserica fain festita. Poti polei un rahat, tot rahat ramane.

  2. Mitru

    Faina treaba ca ne aduceti stiri despre stradaniile obstei din Braglez de a avea grija de biserica lor ridicata intre anii 1928 si 1930, o biserica a srabunicilor si parintilor credinciosilor greco-catolici care pana in anul de restriste 1948 au fost majoritari in tot Ardealul si care au fost trecuti cu forta la religia rusilor, cea pravoslavnica. Tot atunci au fost sechestrate bisericile greco-catolice si celelalte bunuri apartinatoare si trecute fraudulos in posesia bisericii ortodoxe!
    In loc sa retrocedeze tot ce nu le apartine, conducatorii BOR au purces la daramarea unor locase de cult greco-catolice( vezi biserica din Badon-Hereclean) si „retarnosirea” unor biserici in scopul pierderii identitatii istorice a acestora cu plantarea in noile zugraveli a chipului discipolului gen. de sec. Anania, vestitul Festit din Zalau!

Leave a Comment